Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BANDELLI, Marko

BANDELLI Marko
Foto: Občina Komen

Foto galerija

Rojen:
19. november 1967, Trst
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Starša sta slovenske narodnosti, oče iz Komna, mati iz Doline pri Trstu. Oče Alojz Bandelj (leta 1962 ob preselitvi v Dolino pri Trstu se preimenuje Luigi Bandelli) na dolgoletnih visokih operativnih položajih multinacionalk po svetu, mati pa medicinska sestra v porodnišnici. Mlajši brat diplomiran računalničar, starejši brat je dr.ing. strojništva, opravljen MBA in MD Kansas Business School, oba v ZDA.

Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Nabrežini (Trst), nadaljeval pa višjo šolo Žiga Zois v Trstu v oddelku za geometre in diplomiral leta 1988. Zaradi zgodnje poslovne poti in ustanovitve prvega lastnega podjetja že pri 22 letih ni imel pogojev in možnosti nadaljevanja študija. V naslednjem desetletju je bil ustanovitelj in direktor več podjetij, ki jih je vzporedno in istočasno vodil vse do izvolitve za župana. Leta 2010 se mu je pokazala prilika za nadaljnji študij in tako je leta 2013 zaključil diplomo v ekonomiji. Zaradi čuta in želje po vseživljenjskem izobraževanju je nadaljeval in leta 2015 magistriral v smeri mednarodnega poslovanja (Int.business management). Njegovo magistrsko delo »Grozdenje podjetij v času gospodarske krize« pod mentorstvom prof.dr. Vilijema Pšenyčnija, je vzbudilo veliko zanimanja in je danes tudi eno priljubljenih gradiv na Mariborski fakulteti.Večkrat je sodeloval kot zunanji član komisij v podjetjih pri izbiri kadrov. Zaradi znanja, strateških inovativnih pogledov in vizij se je odločil, da opravi izpit za nadzornika in člana upravnih odborov. Tako je leta 2013 uspešno opravil izpit pri komisiji ZNS in pridobil certifikat nadzornika II. stopnje.
Zaradi izobrazbe in opravljenih tečajih je dobil dodatna znanja v smereh: vodenje podjetij, koordinacija osebja z izobraževanjem in kadrovanjem, priprava in vodenje komercialnega sektorja, psihologijo prodaje, kontrola finančnih rezultatov v nadziranih podjetij, pisanje in priprava strateških poslovnih načrtov, priprava poslovnih planov, strategija marketinga, krizno in preventivno nadzorovanje poslov, strateško planiranje izbire novih brendov, selekcija in izbira novega kadra za planirane projekte in programe (inovacijske razsežnosti).
Politična in poslovna kariera

Kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo v vladi Marjana Šarca
Župan občine Komen, Zavezništvo socialno liberalnih demokratov
Direktor podjetja Bandelli group/skupina d.o.o.
Direktor podjetja Bandelli GM d.o.o.
Direktor podjetja EUMAT d.o.o.
Direktor podjetja KBA d.o.o.
Direktor podjetja EDILTER s.n.c.

2018
Kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo v vladi Marjana Šarca.

2015
Na predlog predsednice stranke je postal član IO (izvršnega odbora) stranke Zavezništvo.

2014
Župan občine Komen. Kandidiral s stranko Zavezništvo Alenke Bratušek.
V občini Komen je popolnoma spremenil sistem vodenja občine, saj je prevzel občino kot podjetje in s točno začrtano strategijo vodi in razvija občino z uspehi v gospodarstvu, kmetijstvu in turizmu. Ima velik občutek za kulturno dediščino, saj si je zadal nalogo, da bo grad Štanjel in jedro starega dela Štanjela obnovil tako, da bosta postala pomembna mednarodna turistična destinacija. Konec leta 2014 je postal član Sveta Zahodne kohezijske regije in predsednik Odbora za podeljevanje Štrekljeve nagrade.

2014
Ustanovitelj stranke Zavezništvo Alenke Bratušek. Ob ustanovitvenem kongresu je postal član sveta stranke. Decembra istega leta ob ustanovitvi lokalnega odbora je postal predsednik Občinskega Odbora Sežana in predsednik Južno-primorske regije stranke. Kandidiral na državnozborskih volitvah za območje Koper II.

2013- 2014
Ustanovitelj in predsednik lokalnega odbora Komen stranke Pozitivna Slovenije. Leta 2013 ga je Državni zbor imenoval za člana nadzornega sveta RTV SLO, nato pa je bil februarja 2014 izvoljena za predsednika nadzornega sveta RTV SLO. Zaradi političnih funkcij in izvolitve v organe stranke Zavezništva Alenke Bratušek je to mesto zapustil junija 2014. Od leta 2013 je aktivni član Združenja nadzornikov Slovenije in certificiran nadzornik II. stopnje za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta in upravnih odborov. Član Združenja Manager in član skupščine Obrtne Zbornice Ajdovščina.

2011- 2013
Ustanovitelj in direktor podjetja Eumat d.o.o., inovativnega podjetja ustanovljenega kot odgovor gospodarski krizi. Nastalo je iz potrebe in želje, da v grozd vključena podjetja ponudijo trgu določene izdelke pod konkurenčnimi pogoji in cenami.

2007- 2014
Ustanovitelj in direktor podjetja Bandelli GM d.o.o., maloprodajnega trgovskega podjetja, ki se ukvarja s prodajo gradbenega in inštalacijskega materiala.

2000- 2014
Ustanovitelj in direktor podjetja Bandelli d.o.o., danes skupina Bandelli, ki ima enoto Geobeton (lastno betonarno s proizvodnjo inovativnih izdelkov). Podjetje, ki se ukvarja z veleprodajo gradbenih materialov in opreme in zastopa 3 multinacionalke.

1999- 2005
Direktor podjetja KBA d.o.o., ki je zastopala multinacionalko NILS s.p.a.. in CHRYSO s.p.a.

1992
Ustanovitelj podjetja KBA d.o.o.

1990
Ustanovitelj in direktor podjetja Edilter s.n.c. v Italiji.
Podpredsednik Obrtno podjetniške zbornice enote Devin-Nabrežina.


Marko Bandelli – kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo, v: STA (29.8.2018).

Kršinar, Igor: Oče se je pisal Bandelj. Bodoči minister Marko Bandelli razkriva, zakaj ima italijanski priimek, v: Revija Report (28.8.2018).

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 20. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 9. 7. 2020
Peter Štoka. BANDELLI, Marko. (1967-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/bandelli-marko/
Prijavi napako