Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BANDELJ, David

BANDELJ David
Foto: Arhiv Davida Bandlja

Foto galerija

Rojen:
22. april 1978, Gorica/Gorizia (Italija), Italija
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

David Bandelj se je rodil materi Renati Bandelj, delavki samohranilki. Obiskoval je italijanski vrtec pri uršulinkah v Gorici (1981–1984), nato Osnovno šolo Otona Župančiča s slovenskim učnim jezikom (1984–1989), zatem nižjo Srednjo šolo Ivana Trinka (1989–1992) in Klasični licej Primoža Trubarja (1992–1997). Vpisal se je na ljubljansko Filozofsko fakulteto, smer primerjalna književnost in ruščina, slednjo je opustil po dveh mesecih. Diplomiral je leta 2002 z nalogo Posebnosti slovenskih piscev na italijanskem ozemlju v obdobju med vojnama (1918–1939) pri profesorju dr. Ladu Kralju, pri katerem je leta 2008 tudi doktoriral z disertacijo Dnevnik v svetovni in slovenski literaturi.

Nekaj let je poučeval na slovenskih višjih šolah v Gorici (2002–2005), nato je postal astistent za književnost na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Leta 2010 je izgubil službo in se nekaj let preživljal z glasbo in literaturo, šest mesecev je bil tudi raziskovalec na Slovenskem raziskovalnem inštitutu (SloRI) v Trstu. Od leta 2014 do leta 2017 je bil profesor na Srednji šoli Ivana Trinka, od 2017 pa poučuje na Humanističnem liceju Simona Gregorčiča in Klasičnem liceju Primoža Trubarja v Gorici.

Vzporedno je študiral glasbo: od 1986 do 1989 klavir na Glasbeni matici, nato na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo (SCGV) Emil Komel (1989–1999), kjer je študiral tudi violo, harmonijo in zborovsko dirigiranje pri Hilariju Lavrenčiču in se kasneje izpopolnjeval pri Walterju Lo Nigru, Stojanu Kuretu, Marcusu Detterbecku, Wernerju Pfaffu, Ambrožu Čopiju, Nini Kompare. Vodil je sledeče zbore: MePZ Štandrež (2001–2010), Goriški stolni zbor (2004–2007), Čezmejni MeMPZ Primož Trubar (2010–2012), MlPZ Emil Komel (2013–), MePZ Lojze Bratuž (2014–). Kot zborovodja je posnel Stabat Mater Stanka Jericija.

Za svoje pesniško delo je prejel dve nagradi, bil nominiran za najboljši prvenec (2000) in finalist (2013) slovenskega pesniškega turnirja v Mariboru. Nastopil je na različnih festivalih, tudi na Vilenici 2018. Pesmi objavlja v najpomembnejših slovenskih tiskanih revijah, na spletu, tudi v angleškem in italijanskem prevodu.

Osebna bibliografija (Cobiss)

Dela:
Iz domače doline v svet, 2015 (urednik)
Obrazi slovenske literature, 2015
Gorica – Gorizia, 2014
V iskanju jaza, 2013
Odhod, 2012
Rod lepe Vide, 2009 (urednik)
Razbiranja žarišča, 2008
Razprti svetovi, 2006
Klic iz nadzemlja, 2000

Z mladinskim zborom Emil Komel je prejel več nagrad na različnih tekmovanjih:
Zagorje 2014
Milazzo 2015
Vittorio Veneto 2016
Malcesine 2017
Zagorje 2018
Arezzo 2018

Nagrade za pesniška dela:
Prva nagrada na literarnem natečaju Ohne Grenzen, Pliberk, 2013.
Zmagovalec slovenskega pesniškega turnirja v Mariboru, 2014.

Bandelj, D. RE: Primorci.si. (elektronska pošta). Sporočilo za: primorci.si@gkfb.si. 30. 7. 2018 (citirano 2. 8. 2018). Osebno sporočilo.

Avtor/-ica gesla: David Bandelj; Vnašalec/-ka: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Datum prvega vnosa: 28. 11. 2018 | Zadnja sprememba: 12. 6. 2020
Prijavi napako