Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BAJC, Zorko

BAJC Zorko
Foto: Osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
29. oktober 1966, Kanji dol pod Javornikom
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rojen je bil leta 1966 v Kanjem dolu pod Javornikom. Mladostna leta je preživel na Colu in v Vipavi, kjer je končal gimnazijo. Po zaključku študija teologije v Ljubljani je bil leta 1992 posvečen v duhovnika.

Prva službena pot ga je vodila v Tolmin. V obdobju od leta 1994 do 1998 je kot kaplan služboval v Postojni. Svoje znanje in čut do umetnosti je nadgradil na papeški univerzi Gregoriana v Rimu, kjer je zaključil podiplomski študij sakralne umetnosti in vzporedno opravil tudi študij fotografije in filma. Od leta 2000 je župnik v Piranu.

Zorko Bajc pa ni samo župnik, ampak tudi ustvarjalec številnih kulturnih projektov, umetniški fotograf, ustvarjalec kratkega filma in dragocen skrbnik kulturne dediščine. Svojo dvajsetletno fotografsko dejavnost predstavlja na mnogih razstavah skozi vse bolj izmojstreno in pretanjeno fotografsko izpoved s potovanj po svetu.

V Piranu je hkrati s službo župnika prevzel tudi skrb nad sakralno kulturno dediščino. Zavzeto se je lotil izgradnje Pastoralno-kulturnega centra Georgios, kot se imenuje preurejen in prireditvam namenjen župnijski vrt z večnamensko dvorano ob piranski stolnici. Svoje duhovniško poslanstvo dopolnjuje in plemeniti z mnogimi kulturnimi vsebinami, ki jih z veseljem in naklonjenostjo predaja ljudem. Leta 2015 je prejel zlati grb Občine Piran za številne dolgoletne uspehe, ki jih kot nadvse prizadeven skrbnik beleži pri prenovi piranskih cerkva in obenem za izjemne kulturne ter druge projekte, s katerimi kot pomemben pobudnik ter soustvarjalec prispeva k ohranjanju kulturnozgodovinske dediščine in tradicije mesta Piran, h krepitvi pripadnosti domačinov mestu ter k promociji kulturne dediščine, mesta in občine. Leta 2021 je prejel Steletovo priznanje 2020 »za zgledno in kontinuirano obnovo sakralnih kulturnih spomenikov v Piranu«.

2015 zlati grb Občine Piran

2021 Steletovo priznanje

Letošnji dobitnik Zlatega grba Občine Piran je Zorko Bajc.(online). Občina Piran. (citirano 19. 11. 2015). Dostopno na: http://www.piran.si/index.php?page=news&item=142&id=5812

Avtor/-ica gesla: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Datum prvega vnosa: 5. 12. 2017 | Zadnja sprememba: 8. 9. 2021
Karmen Kodarin. BAJC, Zorko. (1966-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/bajc-zorko/
Prijavi napako