Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BAČER, Ria

Ria Bačer

Foto galerija

Rojena:
18. oktober 1931, Novo mesto
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rojena je bila 18. oktobra 1931 v Novem mestu v urarsko-trgovski družini Wachter. Bila je žena slavista, literarnega zgodovinarja in knjižničarja Karla Bačerja. Osnovno šolo in gimnazijo je končala v Novem mestu. Po vojni se je zaposlila v Narodni banki in na takratnem Okrajnem ljudskem odboru, leta 1955 pa je dobila službo pri Dolenjskem listu, kjer se je najprej zaposlila kot tajnica uredništva, nato pa je bila vse do upokojitve leta 1988 novinarka. Ob delu je končala novinarsko šolo na Institutu za novinarstvo v Beogradu.

Njena bibliografija člankov o Novem mestu in Dolenjski ter o Novomeščanih in Dolenjcih z različnih področij delovanja je zelo obsežna.

Njena pripadnost in zanimanje za podobo in razvoj Novega mesta skozi čas sta jo spodbudila k izdaji treh knjig osebnih spominov na življenje v Novem mestu v preteklosti: Novomeške zgodbe, Iztrgano pozabi: Novo mesto, pet držav ter Sled naj ostane. Zaslužna pa je tudi za obuditev v tujini napisanih Spominov na Novo mesto kronista Leopolda Picigasa. Njegova dragocena pričevanja o dogodkih in ljudeh izpred več kot sto let je v letih 2008 in 2009 objavljala v rubriki Dolenjskega lista pod naslovom »Kar ste bili vi, to smo bili mi«.

Za svoje predano novinarsko delo je prejela srebrno plaketo Društva novinarjev Slovenije, za življenjsko delo in pomembnejše trajne uspehe na novinarskem in publicističnem področju pa je prejela naziv častna občanka Mestne občine Novo mesto za leto 2016.

Novomeške zgodbe, 2007

Iztrgano pozabi: Novo mesto, pet držav, 2014

Sled naj ostane, 2019

 

  • Osebni podatki.
  • Nagrade in priznanja Mestne občine Novo mesto, MO Novo mesto 2017.
Avtor/-ica gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 28. 7. 2020
Karel Bačer. BAČER, Ria. (1931-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/bacer-ria/
Prijavi napako