Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

AVSENIK, Monika

Monika Avsenik
- Vir: arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojena:
3. september 1996, Ljubljana
Rodbina:
Avsenik
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodila se je kot četrti otrok očetu Gregorju in materi Katarini. Ima starejša brata Saša in Aleša, starejšo sestro Natašo in mlajšega brata Primoža. Od prvega do četrtega razreda je obiskovala šolski otroški pevski zbor. Pri štirinajstih letih se je pridružila skupini Pinocchio, ki jo je vodil Tomaž Kozlevčar. Po končani osnovni šoli v Radovljici je šolanje nadaljevala v Ljubljani. Končala je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kjer je prejela naziv fotografske tehnice. Po poklicni izobrazbi je naredila še maturitetni tečaj in se nato vpisala na ljubljansko pedagoško fakulteto, kjer se je izobrazila za poklic učiteljice razrednega pouka.

Javnosti se je kot pevka prvič predstavila leta 2015 na Festivalu Avsenik v Begunjah. Takrat je tudi začela glasbeno sodelovati z bratom Sašem, njegovim ansamblom in očetom Gregorjem. Leta 2017 so izdali prvo skupno pesem Morda pa nekoč, ki jo je napisal Monikin oče Gregor za svojega očeta, Slavka Avsenika. Kasneje je sledila priredba instrumentalne pesmi Srečanje, ki je dobila novo podobo z Monikinim vokalom in Gregorjevo kitaro z naslovom Nesi me, nesi. Skupaj z očetom je izdala še priredbo pesmi Žalostna deklica ter pesmi Na pragu domačije, Zaljubljena dekleta, Mami in Čaroben svet, ki so prav tako delo očeta. Leta 2017 je postala članica vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile, s katerim nastopa tako na slovenskih kot tudi tujih glasbenih odrih (Avstrija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Moskva, Estonija, Finska idr.). Leta 2019 je s skladbo Zvezde padajo v noč nastopila tudi na festivalu Poletna noč, ki je bil posvečen Marjani Deržaj. V času pandemije COVID-a-19 je s svojim partnerjem Anžetom Langusom izdala tri duete: In srce spet poleti, Tisoč polnoči in K’pa zdej. Skupaj sodelujeta pri več glasbenih projektih. Leta 2021 se je pridružila bendu Jana Plestenjaka, kjer poje spremljevalni vokal. Tega je pela tudi pri skladbah Gregorja Ravnika: Med nama, Vzemi kar imam, Vse besede, Nisem tak in Za vse čase.

Še vedno sodeluje z očetom, bratom in Ansamblom Saša Avsenika. Leta 2023 je Avsenikova glasba praznovala sedemdeset let. Temu v čast so pripravili skupno turnejo in nastopili tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji, vedno v razprodanih dvoranah.

Avsenik, M. RE: Obrazi slovenskih pokrajin. (elektronska pošta). Sporočilo za: Damjan Mulej. 5. 2. 2024. (citirano 7. 2. 2024). Osebno sporočilo.

Avtor/-ica gesla: Damjan Mulej, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica
Datum prvega vnosa: 7. 2. 2024 | Zadnja sprememba: 22. 5. 2024
Damjan Mulej. AVSENIK, Monika. (1996-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/avsenik-monika/
Prijavi napako