Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŽITNIK, Marjan

ŽITNIK Marjan
Foto: Arhiv Loškega muzeja Škofja Loka

Foto galerija

Rojen:
21. julij 1955, Češnjica
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Po končani srednji oblikovni šoli v Ljubljani se je Marjan Žitnik zaposlil v podjetju Iskra Commerce Ljubljana. Leta 1990 je diplomiral iz industrijskega oblikovanja na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pod mentorstvom prof. Saše Maechtiga in prof. Staneta Bernika. Istega leta je pridobil status samostojnega ustvarjalca v kulturi. Uveljavil se je tako na področju klasičnega kot specializiranega oblikovanja. Oblikuje pohištvo, igrala, zdravstvene pripomočke, stroje in naprave. Je avtor več samostojnih razstav in soavtor številnih skupinskih. Za svoje oblikovalske dosežke je prejel nekaj pomembnih nagrad, med njimi tudi Priznanje za odličnost Svetovnega združenja oblikovalcev ICSID na BIO 15 (Ljubljana, 1996), bil pa je tudi nominiran za nagrado Prešernovega sklada in Župančičevo nagrado. Leta 2006 je za delo v povezavi z integriranimi usmerniki zraka prejel nagrado Inovator leta, za oblikovanje sesalnika Aqua Viva pa priznanje Oblikovalski presežek DOS-a (2013). Znan je po svojem stolu za sv. Urbana. Je član društva oblikovalcev Slovenije in Združenja umetnikov Škofja Loka.
Matija Murko je o Žitnikovem delu v spremni besedi ob neki razstavi zapisal: “Srečanje z njegovimi predmeti in napravami je prijetno in sproščujoče, ker ti izdelki ne poučujejo, ne omejujejo, ne silijo v določen življenjski slog. So odgovor na vprašanje, kako je lahko stvar boljša, bolj prijazna in – vsem purističnim teoretikom oblikovanja navkljub – tudi lepša. V tem odgovoru se skriva kvaliteta Žitnikovega oblikovanja v razponu od kmetijskih strojev do plastenke za pitno vodo”.

M. Žitnik: Porabniki baterij: Sinteza 1991, št. 87/90, str. 204-206
I. Kavčič: Oblika in estetika Marjana Žitnika, Gorenjski glas 2001, št. 84, str. 14
B. Spahić: Industrijski oblikovalec Marjan Žitnik: Cankarjev dom, Ljubljana 2003

Avtor/-ica gesla: Mira Kalan, Loški muzej
Datum prvega vnosa: 8. 4. 2014 | Zadnja sprememba: 8. 4. 2014
Mira Kalan. ŽITNIK, Marjan. (1955-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/zitnik-marjan/
Prijavi napako