Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŽIGON, Zvone

Vir: osebni arhiv Zvoneta Žigona

Foto galerija

Rojen:
4. oktober 1967, Postojna, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Dr. Zvone Žigon je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani diplomiral iz novinarstva, magistriral iz antropologije in leta 2000 doktoriral iz političnih ved.

Kot novinar je najprej sodeloval pri dnevniku Delo in občasno s Primorskimi novicami. Leta 1991 je postal reporter, urednik in komentator pri dnevniku Slovenec, v katerem je pokrival predvsem zunanjo politiko in urejal sobotno stran za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU se je kot mladi raziskovalec posvetil vprašanju dvojnosti narodne identitete pri slovenskih rojakih v izseljenstvu in v tem okviru slovenstvu v Južni Ameriki. Organiziral je več manjših domačih ali mednarodnih konferenc in se kot razpravljavec udeležil simpozijev v Avstraliji, Izraelu, ZDA in na Kitajskem.

Leta 2000 se je zaposlil na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter sčasoma prevzel vodenje sektorja za Slovence po svetu, sprva pa je nekaj časa deloval tudi kot raziskovalec.

Sad njegovih poti in raziskovanj so tri znanstvene monografije: Otroci dveh domovin – Slovenstvo v Južni Ameriki (1998), Iz spomina v prihodnost – Slovenska politična emigracija v Argentini (2001) in Ljudje odprtih src – Slovenski misijonarji o sebi (2005) ter strokovna monografija Izzivi drugačnosti – Slovenci v Afriki in na Arabskem polotoku (2003), ki jih je izdala Založba ZRC SAZU iz Ljubljane.

Med letoma 2005 in 2009 je deloval kot generalni konzul RS v Clevelandu v ZDA, kjer je poleg redne konzularne dejavnosti med drugim dal pobudo in pomagal pri ustanovitvi Slovenskega smučarskega kluba, Slovenskega muzeja in arhiva, Centra za slovenske študije pri Clevelandski državni univerzi, lektorata slovenskega jezika s profesorjem iz Slovenije pri isti univerzi, Združenja slovenskih strokovnjakov in poslovnežev itd.

Med letoma 2010 in 2011 je skoraj leto dni opravljal naloge začasnega odpravnika poslov na Veleposlaništvu RS v Canberri v Avstraliji. Po desetih letih vnovičnega dela na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu se je konec leta 2021 vrnil v diplomacijo in trenutno deluje kot politični svetovalec na Veleposlaništvu RS v Sarajevu.

Od leta 1990 do 2005 je kot pevec, predsednik, organizator ali medijski predstavnik sodeloval pri mednarodno uveljavljenem Komornem zboru Ave ter v teh letih (so)organiziral turneje v 21 državah – od Južne in Severne Amerike, do Južne Afrike in seveda Evrope. V času 50-letnice Slovenskega okteta je bil manager te priznane zasedbe (2000/1), od leta 2012 do začetka 2020 pa je sodeloval v Mešanem pevskem zboru Postojna.

Kot ljubiteljski fotograf je pripravil samostojno razstavo fotografij o ZDA z naslovom America – Colors, Shapes and Shadows v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu, velikem preddverju mestne hiše v Clevelandu, Ameriškem kotičku na Primorski univerzi v Kopru in prostorih ZRC SAZU v Postojni. Izdal je tudi dva avtorska koledarja, še vedno pa občasno prireja potopisna predavanja po vsej Sloveniji.

Otroci dveh domovin – Slovenstvo v Južni Ameriki, 1998
Iz spomina v prihodnost – Slovenska politična emigracija v Argentini, 2001
Izzivi drugačnosti – Slovenci v Afriki in na Arabskem polotoku, 2003
Ljudje odprtih src – Slovenski misijonarji o sebi, 2005

Korespondenca z Zvonetom Žigonom, 24. 2. 2023

Avtor/-ica gesla: Marko Matičetov, Kosovelova knjižnica Sežana
Datum prvega vnosa: 6. 3. 2023 | Zadnja sprememba: 6. 3. 2023
Marko Matičetov. ŽIGON, Zvone. (1967-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/zigon-zvone/
Prijavi napako