Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŽABKAR, Avgust

Avgust Žabkar

Foto galerija

Rojen:
22. julij 1855, Dobe pri Kostanjevici (Avstrijsko cesarstvo)
Umrl:
18. april 1930, Ljubljana (Kraljevina Jugoslavija)
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:

V kroniki Župnije Šmartno pri Litiji v letu 1901 je zapisano:

“V dneh od 8. do 11. julija postavili so na pevskem koru in obeh oratorijih lepo ograjo iz kovanega železa, katero je izdelal umetniški ključar Avgust Žabkar v Ljubljani.”

Avgust Žabkar je po končani osnovni šoli postal kovaški vajenec. Ključavničarstva se je izučil v Novem mestu in Ljubljani. Leta 1873 se je peš odpravil na Dunaj, kjer se je naselil in živel v skromnih razmerah. Praktično se je usposabljal v ključavničarski stroki, pa tudi teoretično s študijem strokovne literature. Leta 1885 se je vrnil v Ljubljano. Najprej je delal kot pomočnik v uspešni ključavničarski delavnici F. Pilka. Oktobra 1889 je začel s samostojno obrtno delavnico v Frelihovi hiši na Dunajski cesti. Izpopolnjeval in širil je svoj obrat in leta 1896 začel graditi lastno tovarno (na mestu današnjega Gospodarskega razstavišča).

Leta 1901 je registriral livarno železa ter strojno in stavbno ključavničarstvo. Njegova podjetja so izdelovala razne stroje, naprave za mline in žage, Francisove turbine, industrijske transmisije ter železne konstrukcije za strešne stole in mostove.

Po ljubljanskem potresu 1895 je njegovo podjetje veliko sodelovalo pri obnovi Ljubljane, izdelalo je železne konstrukcije pri skoraj vseh ljubljanskih cerkvah, za oder ljubljanske Opere, izdelovalo je tudi prve bencinske motorje in tovornjake na Slovenskem. Za investicije in za povečanje proizvodnje si je kapital deloma izposodil. Leta 1912 je svoje podjetje z Ivanom Kastelicem (ravnateljem ljubljanske Ljudske posojilnice) preoblikoval v javno delniško družbo Kastelic & Žabkar.

Njegova tovarna je kmalu postala eno izmed pomembnejših industrijskih podjetij na slovenskem ozemlju. Uveljavila se je ne le doma, marveč tudi na tujem. Po koncu prve svetovne vojne so bile ljubljanske strojne tovarne v novih gospodarskih razmerah združene v skupno podjetje. Leta 1919 je bila ustanovljena delniška družba Strojne tovarne in livarne, ki je odkupila podjetje Kastelic & Žabkar, G. Tönnies in zvonarno Maksa Samasse. Žabkar je sodeloval pri ustanovitvi družbe in bil do smrti njen predsednik oz. podpredsednik.

Umrl je 18. aprila 1930 v svoji vili v Ljubljani.

Jubilej župnijske cerkve sv. Martin 2001. Uredil Peter Avbelj. Šmartno pri Litiji: Župnijski urad Šmartno, 2001.

Tedenske slike (dLib), 24. april 1930, številka 17.

 

 

Avtor/-ica gesla: Knjižnica Litija, Knjižnica Litija
Datum prvega vnosa: 21. 12. 2011 | Zadnja sprememba: 19. 1. 2024
. ŽABKAR, Avgust. (1855-1930). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/zabkar-avgust-2/
Prijavi napako