Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

VODOVNIK, Jurij

Nagrobnik Jurija Vodovnika
Foto: Jest sem Vodovnik Juri, Cvetko Igor, Ljubljana 1988

Foto galerija

Rojen:
22. april 1791, Skomarje, Slovenija
Umrl:
17. december 1858, Skomarje, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:

Bil je bukovnik, ljudski pesnik, pevec, organist. Tisto kar pomeni Prešeren v umetniškem pesništvu, predstavlja Vodovnik med ljudskimi slavci. Rodil se je tesarju in coklarju Mihi in materi Heleni. Pisati in brati se je Jurij naučil pri očetu, pesniti iz raznih pesmaric in knjig in seveda od ljudi, ki so bili vešči te umetnosti – ljudskih pevcev. Veliko nasvetov je dobil od duhovnika Antona Martina Slomška, ki je bil takrat kaplan v Novi Cerkvi pri Vojniku. Od takrat so tudi pesmi Od pohorskih kmetov, Blagor teb’, skomarska fara, Lepa nedelja pri svetem Jakobu v Resniku ter druge. Ker je bil že od malega bolehen fantič se je pri devetnajstih letih izučil tkalske obrti. Tkal je na svojem domu in tudi po tujih hišah. Že kot fant je bil ministrant pri skomarskem kuratu, pozneje pa tudi organist in cerkovnik v domači župnijski cerkvi. Bil je dober poznavalec narave in zdravilnih zelišč ter ljudski živinozdravnik. Priljubljen je bil daleč naokoli. Leta 1829 se je poročil z vdovo Marijo, ki je že imela dva otroka, njegova dva pa sta kmalu umrla. Udeleževal se je domačih slavij, cerkvenih slovesnosti in drugih zabav. Bil je realist, ki je opisoval svoje in tuje življenje na Pohorju. Njegove pesmi opevajo vsakdanje življenje kmečkega človeka in so napisane v domačem narečju. Svojim zbadljivim, stanovskim in razpoloženjskim pesmim je znal prilagoditi jezik in mero. Svoje pesmi je sam zapisoval, večkrat tudi uglasbil; širile pa so se s prepisovanjem in zlasti s petjem. Nekatere so celo ponarodele in so še danes žive na južnem Pohorju. Nekaj pesmi se je ohranilo v rokopisni obliki (nekaj jih hrani tudi Koroška osrednja knjižnica Ravne v Kotnikovi zapuščini), ostale so še v zapuščini Jožeta Pajka, K. Štreklja, Janeza Borovnika … Objavljene so bile v številnih časopisih: Drobtinice, ČZN, Čas, Dom in svet, Novice …

Vodovnik spada med bukovnike iz sredine 19. stoletja, kot so bili Miha Andreaš, Franc Leder – Lisičjak, Matevž Kračman in Andrej Kančnik. Leta 1859 so mu ofarji na Skomarju postavili nagrobnik, leta 1900 pa so na župnijski cerkvi na Skomarju odkrili spominsko ploščo, petinpetdeset let kasneje pa sredi vasi spomenik, delo Milana Vojska. V njegov spomin je danes na Skomarju urejena Vodovnikova zbirka.

Njegova najbolj znana pesem je Jaz sem Vodovnik Jurij in če naštejemo samo še nekaj drugih: Pesem od Matere božje na Brinjovi gori, Moj rajni ljubi oče, Pohorski kmet, Od  Landeškega grada, Pesem od soldatov, O skomarskih jagrih, Slomšek, naš opat in druge.

V knjigi objavljene pesmi:

 • Jurij Vodovnik in njegova pesniška zapuščina, 1982
 • Lepa nedelja pri Svetem Jakobu na Resniku, 1995
 • Jurij Vodovnik, pohorski pevec: nekaj pesmij, 2001
 • Pesmi iz koša, 2001
 • Pesmi 1, 2004
 • Cvetko, Igor: Jest sem Vodovnik Jurij. O slovenskem ljudskem pevcu. Ljubljana, 1988.
 • Gričnik, Anton: Vodovnik Jurij. Pesmi. Ljubljana, 2004.
 • Hartman, B. Vodovnik, Jurij. V: Slovenski biografski leksikon: Četrta knjiga. Ljubljana: Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 1980–1991, str. 537–538.
 • Jurij Vodovnik pohorski pevec. Slovenska Bistrica, 2001.
 • Mišič, Fran: Izbrane pesmi pohorskega pevca in pesnika Jurija Vodovnika. Maribor, 1941.
 • Mišič, Fran: Jurij Vodovnik. Maribor, 1959.
 • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: 2. knjiga. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008, str. 1274.
 • Potrata, M. Vodovnik, Jurij. V: Enciklopedija Slovenije. 14. zvezek. Ljubljana. Mladinska knjiga, 2000, str. 300.
 • Žlaus, J. Jurij Vodovnik: podobe iz njegovega življenja: (ob 160. letnici smrti Jurija Vodovnika), Vojnik: Turistično – kulturno društvo Globoče, 2018.
Avtor/-ica gesla: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Datum prvega vnosa: 13. 1. 2020 | Zadnja sprememba: 9. 9. 2021
Simona Šuler Pandev. VODOVNIK, Jurij. (1791-1858). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 10. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/vodovnik-jurij-2/
Prijavi napako