Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

VENGUST, Marjan

VENGUST Marjan
Foto: Osebni arhiv.

Foto galerija

Rojen:
9. januar 1956, Celje
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rojen je bil v Celju, osnovno šolo končal v Šentjurju, gradbeno tehnično šolo v Celju, nato pa ob delu gradbeno fakulteto v Mariboru. Najprej se je zaposlil kot gradbeni tehnik v Železarni Štore, po odsluženem vojaškem roku pa v GIP Ingrad Celje.

Z veliko ambicije je prevzemal in vodil izgradnjo več zahtevnih objektov stanovanjske in industrijske izgradnje, mostov, viaduktov in tudi njihove sanacije. Leta 1990 se je zaposlil v Cestnem podjetju Celje kot vodja komerciale in sodeloval pri razvoju podjetja ter kasneje pri lastninskem in statusnem preoblikovanju delniške družbe. Leta 1996 je z reorganizacijo družbe postal direktor operativno-komercialnega področja, član uprave in namestnik generalnega direktorja, v letu 2003 pa je bil imenovan za predsednika uprave družbe za dobo 5 let.
V družbi, ki je skupno zaposlovala preko 700 delavcev, je bil znan kot odličen vodja in organizator, ki pa je hkrati posvečal veliko pozornosti zadovoljstvu zaposlenih in njihovi socialni stabilnosti. Zaradi strokovnega in menedžerskega ugleda je v letu 2001 postal predsednik Zveze društev gradbenih inženirjev in tehnikov Slovenije in nato to funkcijo opravljal več let.

Kot bivši odličen športnik (košarka) je ohranil velik smisel za sodelovanje s športniki. Kot organizator in sponzor je ustregel številnim amaterskim in profesionalnim društvom in zato postal leta 1996 predsednik NK Publikum. Klub je imel pod njegovim vodstvom več kot 300 aktivnih članov v številnih sekcijah. S svojimi vodstvenimi in sponzorskimi potezami je bistveno zaznamoval razvoj celjskega nogometa.

Za uspešno delo na področju športa in gradbeništva, zlasti vodenja gradbenega podjetja CMC (Ceste Mostovi Celje) d. d., je leta 2005 prejel srebrni celjski grb.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • srebrni celjski grb, 2005

Gradivo utemeljitve, ki ga je leta 2005 ob predlogu za podelitev občinskega priznanja pripravil Milan Kos iz Celja.

Avtor/-ica gesla: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 8. 9. 2018 | Zadnja sprememba: 29. 6. 2020
Janko Germadnik. VENGUST, Marjan. (1956-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/vengust-marjan/
Prijavi napako