Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

VELIČKOVIĆ, Sanja

VELIČKOVIĆ Sanja
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojena:
18. julij 1965, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodila se je v mešani slovensko-srbski družini. Njen oče je ljubiteljski likovni ustvarjalec – intarzist Vojo Veličković. Prva dva razreda osnovne šole je obiskovala v Kidričevem, kjer je družina takrat živela, po preselitvi na Ptuj (1974) pa je osnovno izobraževanje zaključila na Osnovni šoli Franc Osojnik (danes OŠ Ljudski vrt). Po maturi na ptujski gimnaziji (1984) se je vpisala na študij konfekcijske tehnologije na takratni Tehniški fakulteti (TF) v Mariboru, kjer je leta 1991 diplomirala in si pridobila naziv inženirka tekstilno-konfekcijske tehnologije.
Po diplomi se je zaposlila na TF, iz katere je leta 1995 nastala današnja Fakulteta za strojništvo v Mariboru. Od začetka je zaposlena na delovnem mestu tehniške sodelavke in deluje pri različnih predmetih.

Ob strokovnem delu na fakulteti ves svoj prosti čas posveča oblikovanju in izdelovanju unikatnih modnih oblačil, večernih ženskih oblek in pustnih kostumov. Je uveljavljena modna oblikovalka, znana po svojevrstnih kreacijah, polnih domišljije, drznosti in drugačnosti. Svojo prvo samostojno revijo z naslovom Ženska je imela leta 2005 v Hotelu Mitra na Ptuju. Od takrat v domačem mestu vsako leto pripravi eno do dve avtorski modni reviji, vsakič na drugo temo, npr. Črno-belo v barvah (2008), Afrika (2010), New York po ptujsko (2011), Vikend mladosti (2013), Na-mesto modne revije (2014), Prazgodovinske inspiracije – sodobne kreacije (2017) idr. Z vključitvijo lokalnih modnih ustvarjalcev v svoje projekte in s skrbno izbiro lokacij v starem mestnem jedru se obenem trudi za oživitev tega dela mesta, kjer je leta 2009 odprla tudi svoj razstavno-modni atelje in začela graditi svojo blagovno znamko Sanja V Design.

Avtorske modne revije izvaja tudi v drugih slovenskih mestih in se predstavlja na skupinskih modnih dogodkih doma in v tujini. Leta 2011 je s svojo ustvarjalnostjo prodrla tudi v New York. V ugledni galeriji MC Gallery na Manhattnu je v sklopu projekta Slovenia in us pripravila samostojno modno revijo z naslovom NYC in razstavo modnih oblačil. Z avtorsko modno revijo Frida Kahlo je sodelovala na tednu mode Serbia Fashion Week v Novem Sadu (2016). Na tekmovalnem dizajnerskem festivalu File Rouge Slavic Fashion Contest v Parizu (2017) se je predstavila z avtorsko kolekcijo Zeleni Jurij, s katero je v sodobna oblačila vnesla del slovenske tradicije – belokranjsko narodno nošo, in si z njo priborila nastop na Ukraina Fashion Week 2018 v Odessi.

Posebno obdobje ustvarjanja zanjo pomeni pustni čas, ko se posveča šivanju pustnih kostumov za otroke in odrasle, s čimer na Ptuju prispeva k ohranjanju tradicije karnevalskega mesta. Bila je idejna pobudnica prve otroške pustne povorke (2006), za katero je v okviru Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje vodila delavnice brezposelnih oseb pri izdelovanju otroških pustnih kostumov. Izdelala je oblačila za Princa karnevala 2010 (Bernard Ptujski) in njegovo spremstvo. Pripravila je tudi dve razstavi pustnih kostumov in obsežno pustno revijo s pravljičnimi in zgodovinskimi liki Ta nori svet (2010), ki je bila edinstvena v Sloveniji. Več let je bila članica komisije za ocenjevanje karnevalskih skupin na glavni ptujski karnevalski povorki. V letih 1998–2010 je za individualne in skupinske pustne kostume prejela več nagrad na otroških maškaradah in sobotnih karnevalskih plesih.

Ob vsakoletnih modnih revijah oblikuje tudi svečane večerne obleke za udeleženke lepotnih in drugih glamuroznih tekmovanj. Njene kreacije so nosile številne znane slovenke na finalnih izborih za FemmeFatale Slovenije, finalistke za Miss Universe Slovenije, Miss Štajerske idr. Izdelala je tudi obleko za Vinsko kraljico Slovenije, ptujčanko Svetlano Širec (2008), in za dve ptujski vinski kraljici.

S. Veličković: Prispevek za biografski leksikon, december 2017 (hrani arhiv KIPP).
Zmajeva modna revija, pridobljeno 12.12.2017 s spletne strani
http://www.zmaj-ma-mlade.com/program/7/Zmajeva-modna-revija-2012-08-28
A. M: Foto: Bodo letos med pustnim kostumi v ospredju žoge?, pridobljeno 12. 12. 2017 s spletne strani https://www.rtvslo.si/zabava/moda/foto-bodo-letos-med-pustnimi-kostumi-v-ospredju-zoge/222921

Avtor/-ica gesla: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 22. 1. 2018 | Zadnja sprememba: 8. 5. 2020
Mira Petrovič. VELIČKOVIĆ, Sanja. (1965-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 2. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/velickovic-sanja/
Prijavi napako