Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

VATOVA, Giovanni

Rojen:
1854, Koper
Umrl:
1938, Rovinj
Poklici in dejavnosti:
Leksikon:

Giovanni Vatova izhaja iz koprske ribiške družine. Leta 1874 je zaradi uspehov na koprski gimnaziji prejel štipendijo za študij na Dunaju. Diplomiral je leta 1883 in se usposobil za poučevanje klasičnih jezikov. Od leta 1894 do upokojitve leta 1913 je na koprski gimnaziji poučeval kot profesor. Izkazal se je s svojo učenostjo in metodami poučevanja. Med prvo svetovno vojno je bil tri leta interniran.

Sodeloval je z različnimi prispevki, eseji na »La provincia dell’Istria«, ki so bili kasneje združeni v publikacijo.

Leta 1887 je objavil zgodovinski esej z naslovom »La colonna di Santa Giustina eretta dai Capodistriani ad onore del loro podestà Andrea Giustinian ed a ricordo della vittoria di Lepanto, con molte disgressioni e vari documenti«. Pisal je tudi o grbu Kopra in v svojem eseju trdil, da je bila ožarjena (žareča) luna namesto sonca grb mesta v XVI. stoletju. Hipoteza je bila kasneje ovržena na podlagi pridobljenih ožigosanih dokumentov iz te dobe.

Navdušil se je za folklorne in narečne študije, ki jim je posvetil posebno pozornost. Angažiral se je predvsem pri zbiranju istrskih pregovorov. Njegova zbirka jih vsebuje kar 7.000 (10.000, če štejemo še možne variante). Največ jih je iz rojstnega Kopra in Trsta, nato pa sledijo tudi tisti iz štiridesetih istrskih in kvarnerskih krajev brez Reke, ker je bila takrat pod ogrsko krono. Pregovori so obogateni z različnimi opisi in legendami, s kratkimi informacijami o šegah, ki predstavljajo dragocen zgodovinski in antropološki vir. Izumil je tudi termin »importanza demopsicologica«, ki izhaja iz besede “demopsihologija”, študij o psihologiji narodov, predvsem arhaičnih, s pomočjo njihovih tradicij, šeg, navad.

Žal zaradi prezgodnje smrti ni doživel izida knjige o pregovorih in ni imel možnosti uresničiti želje po postavitvi središča za zbiranje istrskega folklornega gradiva. Sin Domenico ni dovolil, da se tako bogata kulturna dediščina izgubi, zato je po očetovi smrti združil in izdal kar dve publikaciji o pregovorih, leta 1954 in leta 1963, z naslovoma » Saggio sui proverbi istriani« in »Raccolta di proverbi istriani«.

 

 

La colonna di Santa Giustina: eretta dai Capodistriani ad onore del loro podestà Andrea Giustinian ed a ricordo della vittoria di Lepanto, 1884
M. Hoenes, B. Rawitz, C. Claus: Nell’Istria impressioni di due scienziati settentrionali, Estratto dal periodico la Provincia dell’Istria, leta XXVII, 1893, št. 3, 4, 5 (prevajalec)
Saggio sui proverbi istriani, 1954
Raccolta di proverbi istriani, 1963

Semi, F. Istria e Dalmazia: uomini e tempi. 1, Istria e Fiume: le figure più rappresentative della civiltà istriana e fiumana nei deversi momenti della storia: con ampia bibliografia generale [e] particolare. Udine: Del Bianco, 1991.

 

Avtor/-ica gesla: Aleksandro Burra, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 10. 2. 2022 | Zadnja sprememba: 10. 2. 2022
Aleksandro Burra. VATOVA, Giovanni. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/vatova-giovanni/
Prijavi napako