Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

VARL, Joža

Joža Varl
Joža Varl - Foto: arhiv Gornjesavskega muzeja Jesenice

Foto galerija

Rojen:
6. april 1926, Kamna Gorica
Umrl:
19. december 2011, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Joža Varl se je rodil v Kamni Gorici v številni delavski družini. Na Jesenice se je priselil leta 1939 in na Jesenicah tudi ostal. Polovico delovne dobe je preživel v šolstvu, polovico pa kot novinar pri jeseniškem tedniku Železar.

Svoje službovanje na področju šolstva je začel leta 1951 kot upravnik internata in predavatelj na metalurški industrijski šoli Jesenice. V internatu, ki je bil v barakah pod Mežakljo, so imeli čez 470 gojencev, večino vojnih sirot z območja celotne bivše Jugoslavije, največ pa iz Bosne in Hercegovine. Po tem je služboval v okraju Kranj kot načelnik za šolstvo, kulturo in šport ter kot direktor zavoda za pedagoško službo na Jesenicah.

Po obdobju službovanja na področju šolstva je deloval na področju novinarstva. Bil je  uspešen novinar in urednik tednika Železarne Jesenice “Železar”. Glasilo je vsebinsko razširil in ga obogatil tudi z informacijami o dogajanju v občini in na območjih od koder so izhajali delavci železarne. Bil je tudi ljubiteljski urednik kulturno umetniške priloge Železarja “Listi” in urednik desetih knjig Male Čufarjeve knjižnice. Uredil in oblikoval je številne publikacije ob različnih jubilejih, kot član uredniškega odbora pa je sodeloval tudi pri osmih številkah zbornika Jeklo in ljudje oziroma Jeseniškega zbornika.

Takoj po drugi svetovni vojni je začel delovati tudi na področju ljubiteljske kulture. Na Jesenicah je deloval v DPD Svoboda Tone Čufar in v gledališču, kjer je odigral okoli 20 vlog, sodeloval pa tudi kot recitator. 54 let je bil v občinskem vodstvu Zveze kulturnih društev, od tega 37 let s presledki kot predsednik; 55 let kot predsednik Kulturnega društva Svoboda Tone Čufar Jesenice, 30 let v organih gledališča, bil je predsednik sedemnajstih Mednarodnih festivalov amaterskega filma, sodeloval je pri Glasbeni mladini. Od leta 1983 do leta 2011 je bil operativni vodja razstavnega salona DOLIK. Kot organizator ali soorganizator je sodeloval pri več kot 900 razstavah. Joža Varl je bil med ustanovitelji filmske skupine Odeon, Radia Jesenice, Finžgarjeve bralne značke, mladinskega zbora gimnazije Jesenice, ženskega pevskega zbora Milko Škobrne. Pomembno vlogo je imel pri odkupu in obnovi Finžgarjeve rojstne hiše. Joža Varl je napisal na desetine scenarijev in jih tudi uresničil za različne jubilejne prireditve, odpiranja novih obratov v Železarni, prvomajskih praznovanj, srečanj kulturnih skupin, državnih in občinskih praznikov, komemoracij. Več kot 35 let je aktivno deloval tudi v Območni organizaciji Rdečega križa Jesenice.

Za svoje delo je prejel Tomšičevo nagrado za novinarstvo. Leta 2009 je postal  častni občan Občine Jesenice.

Peternel, U. Joža Varl: častni občan. Jeseniške novice, 2009, št. 6, str. 3.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 10. 5. 2021 | Zadnja sprememba: 10. 5. 2021
Prijavi napako