Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

VARGA, Jozsef

- Vir: arhiv družine Varga

Foto galerija

Rojen:
17. september 1930, Virovitica
Umrl:
Umrl je leta 2021.
Kraji delovanja:
Leksikon:

Rojen je bil na Hrvaškem, odraščal pa je v Genterovcih, kjer je končal osnovno šolo. Učiteljišče je uspešno zaključil v Murski Soboti. Leta 1966 je na Oddelku za madžarski jezik in književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Novem Sadu pridobil višješolsko diplomo iz madžarskega jezika in književnosti. Leta 1976 pa je na Filozofski fakulteti Univerze Loránda Eötvösa v Budimpešti diplomiral iz madžarskega jezika in književnosti na pedagoški smeri. Prav tako je na pedagoški smeri leta 1986 uspešno opravil doktorski izpit iz madžarskega jezika s tezo »Madžarski vzdevki v prekmurskih vaseh« (A murántúli (Jugoszlávia) falvak magyar ragadványnevei).

József Varga je svoje bogato znanje in izkušnje delil z učenci na različnih osnovnih šolah, med drugim v Čentibi, Lendavi, Dobrovniku, Radmožancih in Genterovcih. Prav tako je osem let opravljal odgovorno vlogo ravnatelja na dvojezični osnovni šoli v Genterovcih. Njegova predanost poučevanju ga je vodila tudi skozi različne srednje šole, med njimi kovinarsko in ekonomsko srednjo šolo v Lendavi, poklicno in ekonomsko srednjo šolo v Murski Soboti, medicinsko in kmetijsko srednjo šolo v Rakičanu, gostinsko srednjo šolo v Radencih ter kemijsko tehnično srednjo šolo v Rušah, poučeval je tudi na pedagoški gimnaziji v Mariboru. Poleg svojega pedagoškega poslanstva je bil aktiven znanstvenik, ki je nenehno raziskoval področja onomastike, dialektologije, živega govornega jezika, etnologije in literarne zgodovine prekmurskega madžarskega avtohtonega prebivalstva.

Leta 1980 se je zaposlil na Univerzi v Mariboru, kjer je leta 1981 postal predstojnik Oddelka za madžarski jezik in književnost ter funkcijo opravljal vse do upokojitve leta 1997. Njegova prisotnost na različnih jezikoslovnih in literarnih simpozijih, konferencah, kongresih in drugih prireditvah seže preko meja Slovenije, vključno z Madžarsko, Slovaško, Romunijo, Hrvaško, Srbijo, Francijo, Avstrijo, Nemčijo in drugimi državami. Za svoje delo je prejel več vidnih madžarskih priznanj.

Bil je tudi pesnik in pisatelj. Pisal je poezijo in prozo v madžarščini, za odrasle in otroke..

V spomin nanj je Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota  v okviru hungaristike leta 2023 uvedla bralno značko za odrasle (Varga József olvasási akció – az olvasás hepehupás útjai), s čimer želi spodbujati bralno kulturo v madžarskem jeziku.

priznanje Csűry Bálint
priznanje Berszenyi Dániel
Magyar Kultúra Lovagja (vitez madžarske kulture)
medalja Szabadság Hőse
plaketa Krúdy

Podatke je posredoval sin Jozsefa Varge (hrani arhiv PiŠK)

Avtor/-ica gesla: Lucija Kardoš, PiŠK Murska Sobota, objavila: Julijana Vöröš, PiŠK Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Datum prvega vnosa: 8. 1. 2024 | Zadnja sprememba: 8. 1. 2024
Lucija Kardoš in PiŠK Murska Sobota in objavila: Julijana Vöröš in PiŠK Murska Sobota. VARGA, Jozsef. (1930-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/varga-jozsef/
Prijavi napako