Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

TROŠT, Jože

Jože Trošt - Foto: arhiv Jožeta Trošta

Foto galerija

Rojen:
12. maj 1940, Col nad Ajdovščino, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je na Colu materi Frančiški in očetu Alojziju kot prvi izmed treh otrok.

Na Colu je obiskoval štiriletno osnovno šolo, potem pa v Vipavi nižjo in v Ajdovščini višjo gimnazijo. Že zgodaj v otroštvu je pridobil veselje do glasbe – domači župnik ga je uvedel v igranje harmonija, na katerem je vsakodnevno in z veseljem vadil. Tudi na gimnaziji je sodeloval pri dijaškem mešanem pevskem zboru in tu gojil svojo ljubezen do glasbe in petja. Po služenju vojaškega roka v Karlovcu se je odločil za študij teologije v Ljubljani, kjer je vodil bogoslovni moški zbor. V duhovnika je bil posvečen leta 1966, leto kasneje pa mu je škof Janez Jenko, ki je v njem prepoznal glasbeno nadarjenost, predlagal študij cerkvene glasbe v Rimu. Ko se je leta 1970 vrnil iz Rima, je takoj prevzel službo ravnatelja stolnega kora, oziroma regensa chori v ljubljanski stolnici in ob duhovniškem delu študiral še dirigiranje in kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

V času, ko je Trošt prevzel funkcijo ravnatelja stolnega kora, je cerkev doživljala liturgično prenovo: ukinjale so se maše v latinščini, v bogoslužju se je uvedel slovenski jezik. Na tem prehodu je slovenskih maš in skladb precej primanjkovalo, k sreči je k temu aktivno pristopil Trošt, ki je takrat skomponiral veliko glasbenih sakralnih del. Prvič so bile zaigrane in zapete ravno na koru ljubljanske stolnice. Po petdesetih letih je njegov skladateljski opus danes obsežen in poleg cerkvenih zajema tudi posvetna dela, med njimi skladbe za orgle, zbore in priredbe narodnih pesmi.

Trošt je ne samo pomemben skladatelj, ampak tudi razpoznaven, pronicljiv in prepričljiv zborovodja. Poleg zbora ljubljanske stolnice je skoraj trideset let vodil mešani pevski zbor Anton Foerster in pet let APZ Alojzij Mav. Kot zborovodja omenjenih zborov je sodeloval na različnih večjih slovesnostih, med drugim tudi pri pripravi glasbenega sporeda na slovesnostih ob obisku papeža Janeza Pavla II. v Ljubljani, Postojni in Mariboru. Tu je nastopal kot zborovodja združenih pevskih zborov in se v tej vlogi odlično znašel.

Velike zasluge Jože Trošt nosi pri obuditvi in obnovitvi Orglarske šole v Ljubljani. Njene vajeti je prevzel leta 1971 in je sprva šolanje organiziral v obliki tečajev za organiste. Skozi leta se je program in kompleksnost šole po Troštovi in zaslugi njegovih sodelavcev povečevala, tako da danes Orglarska šola deluje na dveh stopnjah: kot štiriletni dodiplomski študij in dveletna specializacija.

Med leti 1976 in 2001 je opravljal delo odgovornega urednika revije Cerkveni glasbenik in za revijo prispeval veliko strokovnih člankov.

Za svoje pomembno delo je prejel več priznanj, nazadnje ga je predsednik države v letu 2022 odlikoval z redom za zasluge za življenjsko delo.

Skladateljski opus:

http://joze-trost.rkc.si/skladateljski-opus

Častni naslovi in odlikovanja

Naziv monsinjorja, 1999

Odličje sv. Cirila in Metoda, 2000

Zlata častna jubilejna Gallusova značka, 2004

Zlato priznanje Zveze kulturnih društev, 2004

Cecilijino priznanje, 2006

Red za zasluge predsednika države za izjemen prispevek k slovenski sakralni in posvetni kulturi, 2022

Jože Trošt: spletna stran duhovnika, skladatelja in zborovodje. (citirano 9. 9. 2022). Dostopno na naslovu: http://joze-trost.rkc.si/

Močnik, D. Jože Trošt: ob osemdesetletnici. Zvon, 2020, let. 23, št. 2/3, str. 144–145.

Potočnik, M (ur.). Jože Trošt: 70 let življenja in ustvarjanja. Celje: Celjska Mohorjeva družba, Društvo Mohorjeva družba, 2010.

Trošt, A. Pogovor s skladateljem Jožetom Troštom. Colski časnik, 2010, št. 23, str. 5–[8].

Avtor/-ica gesla: Franka Koren, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Datum prvega vnosa: 25. 10. 2022 | Zadnja sprememba: 25. 10. 2022
Franka Koren. TROŠT, Jože. (1940-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 2. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/trost-joze/
Prijavi napako