Napredno iskanje
sl
sl
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

TRNKOCZY, Ubald

Ubald Trnkoczy

Foto galerija

Rojen:
29. april 1946, Ljubljana, Slovenija
Kraji delovanja:
Leksikon:

Rojen je bil materi Jeli, roj. Humek, in očetu Josipu Trnkoczyju. Z bratom sta odraščala v družini, ki je bila naklonjena umetnosti; mati je bila akademska slikarka, oče pa, po poklicu farmacevt, velik ljubitelj glasbe. V takem okolju je že v zgodnji mladosti ustvaril prve fotografije.

Ob prezgodnji izgubi staršev je postal prvi svobodni fotograf pri ljubljanskem Dnevniku in kasneje tudi Nedeljskem dnevniku. Leta 1968 se je redno zaposlil na RTV Slovenija, najprej kot osvetljevalec, asistent kamere, snemalec in kasneje kot direktor fotografije. V svoji 40-letni karieri je posnel več kot 120 dokumentarnih in igranih filmov, dram in nadaljevank. Svoje znanje je uspešno prenašal tudi na mlajše kolege.

Po upokojitvi se je preselil v Piran in se ponovno vrnil k fotografiji. V sodelovanju z različnimi društvi, ustanovami, ljubitelji kulturne dediščine in umetniki se podpisuje pod številne razstave, filme in projekte.

Leta 2021 je prejel Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke s področja kulture, ki pomembno oblikujejo kulturno življenje prebivalcev občine Piran.

Pogovor z nagrajencem Tartinijevega priznanja (citirano 12. februarja 2021). [Video]. Dostopno na naslovu: http://www.mediadom-piran.si/posnetek-pogovora-z-ubaldom-trnkoczy-jem/.

Avtor/-ica gesla: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Datum prvega vnosa: 23. 2. 2021 | Zadnja sprememba: 23. 2. 2021
Prijavi napako