Napredno iskanje
sl
sl
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

TOVORNIK, Matjaž

TOVORNIK Matjaž
Foto: Osebni arhiv.

Foto galerija

Rojen:
3. januar 1960, Celje
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rojen je bil v Celju, osnovno šolo je obiskoval na Hudinji in že tam izstopal s svojim košarkarskim talentom. Kot odličnega strelca so ga hitro opazili pri takratnem KK Kovinotehna in ga leta 1977 sprejeli v svojo ekipo. S takratnim celjskim drugoligašem je postal eden vodilnih slovenskih košarkarjev. Njegove odlične igre so botrovale prestopu v vrste Smelta Olimpije, kjer je ostal 4 leta, in uvrstitvi v državno reprezentanco.
Štiri leta je igral je tudi v tujini (Vevey in Neuchatel – Švica) in se izrazito proslavil kot strelec.
Po vrnitvi je igral za KK Satex, po dveh sezonah in nazivu najboljšega strelca slovenske lige pa je leta 1995 začel igrati za ekipo iz Laškega. Uspeli so že prvo leto, postali so prvoligaši in uvrstili so se v evropski pokal.

Tovornik je zbral 28 nastopov za člansko reprezentanco Slovenije in 23 za reprezentanco Jugoslavije. Osemkrat je bil prvi strelec državnih prvenstev (njegov strelski rekord na eni tekmi znaša 82 točk), med drugim je bil dvakrat proglašen za najbolj koristnega igralca prvenstev.

V letu 2004 se je pridružil mlademu moštvu KK Celje, poskušal pa se je tudi kot trener, ki želi svoje znanje in bogate izkušnje prenesti na mlade celjske talente. V tem smislu je deloval v okviru celjskih osnovnih šol. Njegove košarkarske šole se je leta 2004 udeleževalo med 25 in 40 mladih košarkarjev. Nato se je podal v člansko košarko in vodil ekipo Šentjurja. Več let (do 2018) je živel v Bruslju, kjer se je med drugim z igranjem košarke preizkusil v diplomatski ligi. Bil je tudi udeleženec veteranskega prvenstva v košarki.

V letu 2004 je prejel bronasti celjski grb kot priznanje za dolgoletno in uspešno športno kariero ter promocijo celjske košarke.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • bronasti celjski grb, 2004

M. Stepišnik, M. Tovornik: Nikoli nisem lezel v rit. Pika, v: Večer, 2016, št. 270, str. 21
Intervju Janka Germadnika z Matjažem Tovornikom (10. 3. 2004)
Predlog Milana Kosa Komisiji za volitve, imenovanja, priznanja in nagrade MOC za podelitev srebrnega celjskega grba Matjažu Tovorniku.

Avtor/-ica gesla: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 16. 1. 2019 | Zadnja sprememba: 29. 6. 2020
Prijavi napako