Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SVETLIK, Cvetko

SVETLIK Cvetko
Foto: Osebni album Cvetka Svetlika

Foto galerija

Rojen:
20. april 1950, Spodnja Kanomlja, FLR Jugoslavija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Odraščal je na podeželju z dvema mlajšima sestrama v delavski družini, ki je imela v lasti manjšo kmetijo. Oče Jožef je bil rudar, mati Doroteja (rojena Bratuš) gospodinja. Po osnovni šoli se je zaposlil pri podjetju Slovenijales v Spodnji Idriji in tam ostal dvajset let, do odhoda na Rotomatiko, kjer se je upokojil.
Z diapozitivi slovenskih gora je kot mlad fant za domačo javnost pripravljal predavanja Trenutki gora. Posnetke je napravil s fotoaparatom, ki si ga je kupil za prvo plačo. Zanimanje za domoznansko tematiko, predvsem za rodno Kanomljo in ljudi, ki so tam živeli, mu je vzbudil zapis o rojaku duhovniku Josipu Velikajnetu, znamenitem popu hajduškem. Iz tega je nastala njegova prva knjiga, ki je izšla pri založbi Družina in bila leta 2002 kot prva tujejezična knjiga prevedena v čakovsko narečje. Temu raziskovanju so sledila še mnoga druga. Vsa se vsebinsko nanašajo na domačo vas ali obravnavajo teme, ki izvirajo iz njene okolice. Zapisi, podkrepljeni z ustnimi viri, so skrbno geografsko, zgodovinsko in etnološko obravnavani in dajejo vpogled v življenje na vasi proti koncu drugega tisočletja. Spremljajoči aktualni vidiki predstavljajo zanimivo turistično promocijo kraja.
Pri obravnavi domoznanske tematike je sodeloval pri več projektih z različnimi avtorji in različnimi inštitucijami (Mestni muzej Idrija, Župnijski urad Spodnja Idrija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija). Deluje kot urednik, član uredniških odborov, pisec prispevkov v raznih publikacijah in kot zapisovalec pripovedi. Njegovi prispevki so objavljeni v Idrijskih razgledih, Idrijskih novicah in glasilu župnije Spodnja Idrija Župnijski zvon.

Po izidu knjižice Cerkev svetega Florijana v Idrijskih Krnicah leta 2004 je postal član prijateljev in dobrotnikov papeške družbe Amici del Centro Aletti. Z ženo Milenko, ki aktivno spremlja njegovo delo, živita v Spodnji Kanomlji in imata dva sinova.

Dela:
Cerkev Device Marije Vnebovzete v Spodnji Idriji, 2006 (urednik)
Sto let gasilskega društva v Spodnji Idriji, 2005
Cerkev svetega Florijana v Idrijskih Krnicah, 2004
Kanomlja, 1999
Velikan je pop hajduški, 1997

Življenjepis Cvetka Svetlika, 2017.

Avtor/-ica gesla: Danila Zalatel, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Datum prvega vnosa: 17. 4. 2018 | Zadnja sprememba: 13. 10. 2020
Danila Zalatel. SVETLIK, Cvetko. (1950-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 30. 6. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/svetlik-cvetko/
Prijavi napako