Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SMOLEJ, Miroslava

Smolej Mira - Foto: Arhiv Mire Smolej

Foto galerija

Rojena:
8. julij 1939, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Mira Smolej je svoje izobraževanje začela v Kranjski Gori, nadaljevala pa na Gimnaziji Jesenice ter na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot profesorica slovenščine in angleščine na Osnovni šoli Josipa Vandota v Kranjski Gori je vse svoje življenje posvetila izobraževanju mladih.

Zelo dejavna je pri Društvu invalidov občine Kranjska Gora. Več kot dvajset let je poverjenica društva, skrbi za gledališki abonma članov, pripravlja in sodeluje na proslavah, prireditvah, obiskih domov starejših občanov, pohodih, izletih. Pri DPD Slavko Černe je bila aktivna kot tajnica, bila je članica pevskega zbora Alojz Plantau ter folklorne skupine in gledališkega odseka. Sodeluje tudi s Planinskim in Turističnim društvom Kranjska Gora ter Planinskim društvom Gozd Martuljek. Z njimi sodeluje na pohodih, izletih, prireditvah. Aktivna je tudi pri društvu Likus (Literarni klub upokojencev Slovenije) in objavlja v njihovem zborniku. Prav tako objavlja v Jesenskih iskricah, zborniku piscev Gornjesavske doline. Prav tako je bila aktivna pri društvu ljubiteljev male grafike Exlibris Sloveniae (1990-2015) ter Društvu general Maister iz Ljubljane. Društvo general Maister iz Ljubljane je pravna oseba zasebnega prava, ki združuje Maistrove borce, potomce Maistrovih borcev in druge ljudi, ki želijo ohraniti spomin na delo generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev za severno mejo, kot tudi na vse narodno zavedne Slovence, ki so delovali za nastanek samostojne Slovenije. Veliko se ukvarja tudi z lektoriranjem, predvsem del lokalnih avtorjev (Vid Černe, Stanko Košir, Marinka Uršič). Prav tako je članica dueta “vaški klepetulji Mina in Franca”, s katerim z gospo Darinko Tarman navdušujeta domačine in obiskovalce Kranjske Gore.

Za svoje delo je bila nagrajena leta 2019 s strani Občine Kranjska Gora s priznanjem za prizadevno in uspešno delo pri uresničevanju in izvajanju pravic invalidov in humanih odnosov v društvu. Nagradila jo je tudi Zveza delovnih invalidov Slovenije. Likus pa jo je nagradil s posebnim priznanjem za izredne zasluge pri razvoju literarne dejavnosti med upokojenci.

Ahačič, M. Počastili praznik občine Kranjska Gora. Zgornjesav’c, 2019, št. 8, str. 4-5.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 3. 11. 2020 | Zadnja sprememba: 3. 11. 2020
Prijavi napako