Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SMOLEJ, Klemen

SMOLEJ Klemen
Foto: Neznan

Foto galerija

Rojen:
29. marec 1975, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Kitare se je začel učiti na Glasbeni šoli Jesenice pri svojem očetu. Njegov oče je Andrej Smolej, vodja ansambla Slovenski muzikantje. Po nižji glasbeni šoli na Jesenicah je Klemen Smolej končal tudi Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani (prof. Tomaž Šegula). Po zaključenem študiju klasične kitare na Akademiji v Ljubljani je nadaljeval študij jazz kitare na Deželnem konservatoriju za jazz v Celovcu ter opravil Berklee music online – Jazz guitar master certificate. Po končanem študiju je najprej poučeval na Glasbeni šoli Jesenice, trenutno pa poučuje na Glasbeni šoli Tržič (klasična kitara) ter na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani (jazz kitara).  Kot izvajalec redno nastopa samostojno, kot tudi v različnih glasbenih zasedbah (svojih ali kot sodelujoči glasbenik) in orkestrih. Nastopa tako v Sloveniji, kot tudi drugod po Evropi (Hrvaška, Madžarska, Nemčija, Avstrija, Španija). Je tudi umetniški vodja in aranžer glasbene zasedbe Gala Dance Orchestra, s katero je leta 2017 izdal prvi avtorski projekt, ter vodja ali sideman številnih spremljevalnih skupin slovenskih vokalistov. Redno nastopa tudi kot solist z Big Bandom RTV Slovenija.

V letu 2013 je izdal prvi samostojni avtorski projekt Nice Twice. Leta 2014 je z avtorskim projektom Smells Like Blues in lastnimi aranžmaji snemal z big bandom. Album predstavlja poklon tradiciji. Gre za čisto inštrumentalno glasbo v kateri se čuti pridih bluesa v vsaki skladbi, a vendar so forme inovativne in izvirne, aranžirane na contemporary način. Glavno vodilo je liričnost in jasne ter avanturistične harmonske sheme. Leta 2016 je njegovo skladbo A Piece of Peace, ki jo je v program uvrstila mednarodna komisija, izvajal tudi ECCO big band v Ljubljani. V svoji glasbeni karieri pridobiva znanje tudi iz številnih sodelovanj z orkestri in neprecenljivih izkušenj z aranžiranjem. Aktivno nadaljuje z avtorsko glasbo, besedili in aranžiranjem za različne glasbene zasedbe.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju s Klemenom Smolejem, oktober 2017

Leta 2007 je kot skladatelj dobil 1. nagrado občinstva, leta 2011 pa 1. nagrado strokovne komisije na tekmovanju Jazzon. Skladba  A Piece of Peace se je uvrstila tudi v finale tekmovanja International Songwriting Competition (ISC) v letu 2015.

Kavčič, I. Improvizacija je svoboda. Gorenjski glas, 2010, št. 61, str. 11.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 7. 11. 2017 | Zadnja sprememba: 5. 3. 2020
Nina Jamar. SMOLEJ, Klemen. (1975-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/smolej-klemen/
Prijavi napako