Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŠKRLJ, Anton

ŠKRLJ Anton
Foto: Arhiv A. Škrlj

Foto galerija

Rojen:
26. januar 1961, Postojna, Slovenija
Umrl:
januar 2021, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Anton Škrlj je že od malih nog zakoreninjen »Knežan«. Svoje otroštvo in mladost je preživel v vasi Knežak (naselje v Zgornji Pivki med Pivko in Ilirsko Bistrico), tu si je tudi ustvaril družino in postavil svoj dom. Njegovi predniki so omenjeni v zgodovinskih kronikah Knežaka že leta 1743, na kar je še posebej ponosen.

Glasba ga spremlja od rane mladosti, saj je odraščal v pevski družini. Tudi sam je prepeval v otroških in šolskih zborih. Svojo prvo kitaro je dobil pri 13. letih, od takrat živi z in za glasbo. V srednješolskih letih (1976) je s prijatelji iz Knežaka soustanovil prvi ansambel Jata band in zanj napisal tudi prve pesmi (1977). Po vojaščini je bil leta 1983 povabljen k pop ansamblu Tulipani, kasneje je bil do leta 1986 član ansambla Tipi-Top. Nato se je pridružil duetu Yamaha. V letu 1990 je soustanovil ansambel Pod lipo, ki ga je vodil do leta 2001. Z njimi je leta 1997 posnel glasbeni CD, za katerega je prispeval besedilo za pesem V domačo vas in prevod pesmi Ko prišel bo mesec maj. Z ansamblom Pod lipo so nastopali tudi na RTV Slovenija (v televizijski oddaji Po domače in na TV Koper). Med leti 2002 in 2008 je deloval kot član Štunf banda bend-a. Nato je stopil na samostojno kantavtorsko pot, na kateri ga občasno spremlja skupina Romantiki. Leta 2013 je pri Boru Zuljanu v Kromberku posnel in izdal samostojni CD z naslovom Tam blizu Kalca. Na njem so poleg njegovih skladb tudi priredbe Vilharjevih pesmi. Pri nastanku cd-ja je sodeloval tudi Kristjan Dekleva iz Ilirske Bistrice, ki ga tudi drugače spremlja na harmoniki že nekaj let. Za TV Galejo je posnel tudi videospot.

Leta 1994 je ustanovil Mešani pevski zbor Tabor- Kalc 1869 in bil njegov prvi predsednik. Po dolgih letih aktivnega članstva je danes njegov častni član.

Anton Škrlj je član Literarnega društva Ilirska Bistrica. Svoja dela objavlja v njihovem glasilu Stopinje. Njegov ustvarjalski opus poleg pesmi (od katerih so večinoma uglasbene) obsega tudi prozo. Konec leta 2015 je v zgodovinski reviji Na fronti objavil zgodbo svojega sokrajana, večkrat odlikovanega borca v prvi svetovni vojni, Matije Tomšiča z Bača.

V svoji dolgoletni glasbeni karieri je kot kantavtor nastopal na različnih kulturnih in zabavnih prireditvah, otvoritvah, predstavitvah, koncertih … Čeprav ljubi vedno nove izzive, so mu najbolj pri srcu domači kraji in ljudje.

Tam blizu Kalca, 2013
Stopinje št. 20, 2012
Stopinje št. 18/19, 2010

Avtor zapisa je Anton Škrlj.

Avtor/-ica gesla: Tadeja Raspor, Knjižnica Makse Samsa
Datum prvega vnosa: 21. 1. 2016 | Zadnja sprememba: 19. 1. 2021
Prijavi napako