Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŠKOFIC, Pavel

Rojen:
21. februar 1962, Kranj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Čeprav je v osnovni šoli pobral nekaj nagrad za literarne izdelke, mu je izobraževalni sistem ta nagnjenja uspešno uničil. Vedno bolj ga je zanimalo naravoslovje in logika. Še dan pred vpisom na univerzo je bil prepričan, da bo šel na medicino, vpisal pa se je na Fakulteto za strojništvo v Ljubljani. Študij je zaključil z diplomo 26. 12. 1985 v rekordnem času 4 let in 4 mesecev. Za diplomo je rešil problem računskega dimenzioniranja smuči.

Takoj za tem se je zaposlil, poročil, kmalu pa že moral v vojsko. Sledila so najbolj naporna, pa tudi zanimiva leta. Z ženo sta gradila hišo, s sodelavci pa so odkrivali temeljne zakonitosti smučanja. Leta 1989 sta s kolegom fizikom predstavila takoimenovane karving smuči. Vsi so se jima smejali in projekt je bil ukinjen kot nezanimiv. Zapustila sta Elan in začela sama idejo spravljati v življenje. Odziv je bil dober in nenadoma je bil Elan zopet zelo zainteresiran za sodelovanje. V osnovi srečen konec avanture je preprečil stečaj in s tem povezane peripetije. Med tem časom je bil zaposlen v Savi kot projektant. V decembru leta 1991 je naredil strokovni izpit. Vodil je projektno skupino in sodeloval pri urejanju organizacijske strukture v sodelovanju s firmo Sinergy iz Belgije. Tudi izobraževanje v smislu vodenja projektov je bilo v Savi zelo dobro organizirano. Po petih letih mu je postalo delo monotono in potreben je bil nov izziv. Leta 1996 so v Elanu selili proizvodnjo linijo iz Brnce v Begunje. Projekt je zašel v težave. Reševanje težav je za njega vedno izziv. S pomočjo dobrih sodelavcev so situacijo dokaj hitro stabilizirali. Sledilo je ponovno obdobje dela na razvoju smuči, kjer pa so zahteve postajale vedno bolj nelogične. Umaknil se je v razvoj tekmovalnih smuči, kjer je delo najbolj logično in razburljivo. Stotinke so pač stotinke. Po enajstih letih dela v Elanu je leta 2007 zaradi ugodne prilike in nestrinjanja z vodstvom sprejel odločitev za ponovno menjavo področja dela.

Ima urejeno družinsko življenje in dva otroka. Oba sta uspešna v šoli in športno aktivna. Po njegovem mnenju je ravno ukvarjanje s priljubljeno dejavnostjo tisto, kar otroku prepreči pot v kriminal in počenjanje drugih neumnosti. Največji problem pri tem so vedno pogoji za njihovo delovanje. Če nimajo primernega prostora in pogojev, je izid jasen. Zaradi tega je leta 2007 tudi prevzel mesto načelnika športno plezalnega odseka pri PD Radovljica. Rezultati dela zadnjih nekaj let so vzpodbudni. Osnovni princip njegovega delovanja je podpora ljudem, ki imajo veselje do dela. Če teh nekdo ne zaščiti, postanejo žrtve tistih, ki vidijo le lastne potrebe in svoj uspeh gradijo na račun dela drugih. Enak princip uporablja tudi na svojem sedanjem delovnem mestu direktorja javnega gospodarskega zavoda Alpski letalski center Lesce, ki ga je prevzel v marcu 2008. Seveda gre za mnogo večji sistem z množico zgodovinskih danosti in posamičnih interesov. V želji po aktivnem vključevanju ALC Lesce v lokalno in regionalno okolje se je podal tudi na področje turizma. Leta 2010 je bil izvoljen za predsednika sveta Zavoda za turizem Radovljica.

Vedno je poskušal ustvariti veliko sliko vsakega problema s katerim se je ukvarjal. Posamezni koščki sestavljanke morajo ustrezati končni celoti. Po njegovem prepričanju je le tako možno rešiti kompleksne probleme.

Vir: zapis Pavla Šofica, Vrbnje 22.11.2010
Znameniti Slovenci – The famous Slovenians, Ljubljana 2000, str.258-259

Avtor/-ica gesla: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 1. 2. 2011 | Zadnja sprememba: 4. 9. 2020
Miran Lola Božič. ŠKOFIC, Pavel. (1962-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/skofic-pavel/
Prijavi napako