Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SIVEC, Franc

Rojen:
18. november 1919, Libušnje
Umrl:
7. oktober 2009, Ukve
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Oče Ivan je bil kmet, mati se je imenovala Apolonija Kavčič. Osnovno šolo je obiskoval v vasi Smast, nato pa mlekarsko šolo v Tolminu, kjer se je izšolal za mlekarja. Pri organistu iz Kobarida se je učil igranja harmonija. Do leta 1948 je deloval kot organist na Libušnjah, nato pa se je preselil v Žabnice in Ukve (Kanalska dolina).
Leta 1954 je nastopil v službo sirarja v ukovški mlekarni, zadnja leta pa je delal v tovarni verig v Beli Peči. V Ukvah je ustanovil Mešani pevski zbor (MePZ) Planika, ki je sprva nastopal le v cerkvi, leta 1967 pa so nastopili tudi na Cecilijanki v Gorici. Poleg Cecilijanke, kjer so nastopali skoraj vsako leto, so peli tudi v Kulturnem domu v Trstu, v Sji, na Koroškem, v Sloveniji idr. S svojim delovanjem so postali pomemben nosilec narodne zavednosti v Kanalski dolini. Zbor je 26. marca 1979 prejel nagrado iz Sklada Dušana Černeta v Trstu. Nagrada je bila podeljena s sledečo utemeljitvijo: » Pevski zbor Planika v Ukvah ohranjuje s slovenskim petjem in slovensko besedo v cerkvi in zunaj, z zvestobo očetnim izročilom in domačim običajem slovenstvo v Ukvah in je eden od osnov stalne slovenske prisotnosti med prebivalstvom Kanalske doline.« (M(Trst) 1979, 68).

Fran Sivec je, dokler mu je dopuščalo zdravje, redno obiskoval slovenske prireditve v Kanalski dolini. Pokopan je na žabniškem pokopališču.

Avtor/-ica gesla: Marko Leban, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Datum prvega vnosa: 8. 2. 2015 | Zadnja sprememba: 5. 3. 2021
Marko Leban. SIVEC, Franc. (1919-2009). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/sivec-franc/
Prijavi napako