Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŠENVETER, Ivan

ŠENVETER Ivan
Foto: Arhiv Ivana Šenvetra

Foto galerija

Rojen:
6. junij 1942, Plitvički vrh (Gornja Radgona)
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Ivan Šenveter je osnovno šolo končal v Jurovskem dolu. S šolanjem na srednji stopnji je nadaljeval na Industrijski kovinarski šoli pri Tovarni avtomobilov Maribor (industrijska kovinarska šola) ter na Centru srednjega usmerjenega izobraževanja na Jesenicah (strojni tehnik). Zaposlil se je leta 1961 kot ključavničar v Metalni Maribor, nato pa je službovanje nadaljeval v Železarni Jesenice (ključavničar, delovodja na vzdrževanju, asistent v valjarni bluming štekel). Bil je tudi vodja vzdrževanja na mejnem prehodu Karavanke ter vodja oddelka za zemeljski plin v podjetju Plinstal na Jesenicah.

V Fotografskem društvu Jesenice je Ivan Šenveter zadolžen za postavitve razstav članov in drugih fotografov v Fotogaleriji na Jesenicah (avla Gledališča Toneta Čufarja in Občinske knjižnice Jesenice). Zadal si je nalogo, da poslika kmečko življenje okoli Jesenic oz. v jeseniški občini. To je kulturna dediščina, ki gre v pozabo. Kot kmečki sin to življenje dobro pozna, zato se pri fotografiranju zavzema za pristnost kmečkih opravil. Pod različnimi naslovi ustvari zgodbo na CD-ju. Na CD-jih ima posneta naslednja kmečka opravila: oranje, sejanje, žetev, mlatev, pobiranje krompirja, košnja, spravilo sena, vleka lesa pozimi, molža, peka kruha, peka potice, ročna dela kmečkih žena in deklet. Naredil je tudi dve video predstavitvi in sicer Lastovke v Kopišarjevem hlevu (Planina pod Golico) in Žlindrova domačija (Planina pod Golico). Poleg kmečkih opravil zelo rad fotografira tudi floro, favno ter pokrajino. Svoje fotografije je razstavljal v Selu pri Žirovnici, na Jesenicah (Dolik, Dom Fr. Berglja, Kosova graščina) in Slovenskem Javorniku ter v Kranjski Gori. Razstavljal pa je tudi v Nagoldu (Nemčija) ter v Hradec Kralovu (Češka).

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z Ivanom Šenvetrom, julij 2014

V Železarni Jesenice je leta 1980 prejel priznanje za inovatorja leta. Za svoje fotografsko delo pa je prejel pet diplom in štiri nagrade.

Avsenik, M. Najraje fotografira rože. Gorenjski glas, let. 59, št. 14, str. 18.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 28. 7. 2014 | Zadnja sprememba: 7. 3. 2020
Prijavi napako