Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŠEGA (SCHEGA), Franc Andrej

ŠEGA (SCHEGA), Franc Andrej
Rast VII-VIII/1997, str. 548.

Foto galerija

Rojen:
16. november 1711
Umrl:
6. december 1787
Poklici in dejavnosti:
Leksikon:

Rodil se je 16. novembra 1711 v Novem mestu, očetu Andreju in materi Katarini, rojeni Kastelic. Oče je imel v Novem mestu puškarsko in orožarsko delavnico. Ravno očetova šola je vsem trem sinovom prebudila prirojeno umetniško nadarjenost. Poleg Franca Andreja sta bila še brata Janez Anton (medaljer) in Janez Jernej (vrezovalec pečatov) ter nečak Bernard Hribernik (medaljer na napolitanskem dvoru).

Franca Andreja je pot zanesla najprej v Kamnik, kjer je dve leti izdeloval drobno gravuro in pečate, nato pa v München, kjer se je najprej v orožarskih delavnicah ukvarjal z graverstvom v puškarstvu in vrezovanjem pečatnikov. V puškarstvu je bilo za tisti čas značilno vrezovanje in oblikovanje podob in okraskov v kovine in slonovo kost, kar je zahtevalo veliko znanja in spretnosti, umetniška nadarjenost Šege pa je tem izdelkom dala značaj umetnin. Že leta 1739 je postal v Münchnu dvorni mojster v kovnici denarja. V času avstrijske nasledstvene vojne je bila finančna situacija precej negotova, zato se je preživljal tudi z raznimi naročili in se lotil celo slikarstva. Leta 1751 je postal dvorni medaljer bavarskih knezov in to ostal vse do leta 1779, ko je bil zaradi oslepelosti upokojen. Medtem je veliko potoval po Evropi, kjer je izpopolnjeval svoje znanje, hkrati pa izvrševal tuja naročila. V Münchnu je ostal vse do svoje smrti 6. decembra 1787.

Šega je značilen predstavnik poznobaročnega medaljerstva oz. dvorno rokokojskega stila. Sodobniki so ga prištevali med prve umetnike v portretnem medaljerstvu. Zapustil je veliko odličnih del: portrete knezov, vojvod, kraljev in drugih osebnosti tistega časa. Najbolj je bil znan po portretnih medaljah knezov Wittelsbachov. Zanimiv pa je tudi njegov medaljon avtoportret z napisom Franc Andr. Schega Neapolitanus Carniolus (Franc Andrej Šega Novomeščan iz Kranjske), ki priča o tem, da ni pozabil na svoje poreklo.

  • ES 13, str. 12.
  • Jarčev zbornik, str. 179 – s sliko.
  • SBL III, str. 598.
  • Tončič L.: Novomeške ulice 1994, str. 85.
Avtor/-ica gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 15. 12. 2019
Karel Bačer. ŠEGA (SCHEGA), Franc Andrej. (1711-1787). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 11. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/sega-schega-franc-andrej/
Prijavi napako