Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŠAMPERL, Janez

ŠAMPERL Janez
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
4. januar 1954, Spuhlja
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Obiskoval je Osnovno šolo Mladika na Ptuju, nato malo semenišče in gimnazijo minoritskega reda v Zagrebu, kjer je leta 1972 maturiral. Po enoletnem noviciatu na hrvaškem Cresu je svojo izobraževalno pot nadaljeval na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1980 diplomiral in bil posvečen v duhovnika.

Po novi maši, ki jo je imel leta 1980 v rojstni župniji Sv. Petra in Pavla na Ptuju, je duhovniško službo opravljal po različnih župnijah oz. samostanih. Tako je najprej šest let služboval v župniji Sv. Jurij na Ptuju, nato po tri leta v Sostru pri Ljubljani in Kolbejevem domu v Ljubljani, za tem deset let v Piranu in dvanajst let na Ptujski Gori. Od leta 2014 živi in dela v Italiji, v Sacru Conventu – Svetem samostanu v Assisiju.

Poleg rednega duhovniškega in redovniškega dela opravlja vrsto drugih in raznovrstnih aktivnosti.
Posveča se Frančiškovemu svetnemu redu in vodenju ljudskih misijonov. Že kot mlad duhovnik je ob pomoči nekaterih bratov organiziral in vodil romanja za družine in mlade v Assisi. Bil je tudi pobudnik revije Duh Assisija, ki po tridesetih letih še vedno izhaja.

V času bivanja v župniji Sv. Jurija na Ptuju je sodeloval pri obnovi cerkve, v času službovanja v Piranu, kjer je bil gvardijan oz. predstojnik tamkajšnjega samostana Sv. Frančiška, pa je bil nosilec rekonstrukcije popolnoma uničenega samostana in pobudnik restavratorskih in konservatorskih posegov. Prav tako je bil vključen v obnovo gotske cerkve in romarske poti na Ptujski Gori, ki je bila leta 2010 ob svoji 600-letnici v Rimu razglašena za baziliko, pater Janez pa je postal njen prvi rektor.
Bil je pobudnik in začetnik vsakoletnega mednarodnega glasbenega dogodka, imenovanega Marijafest, ki od leta 2005 poteka na Ptujski Gori.

Aktiven je tudi na področju pisanja tako strokovnih kot leposlovnih del. Njegova bibliografija obsega okoli petdeset enot, od kulturno-zgodovinskih do verskih del. Poleg monografij je objavil vrsto člankov v različnih zbornikih in časopisih (Družina, Ognjišče, Novi glas, Duh Assisija idr.), napisal pa je tudi radijsko igro.
Skupaj s snemalcem in fotografom Ubaldom Trnkoczyjem sta pripravila več odmevnih razstav na piranskem križnem hodniku in dva večja multivizijska projekta (o cerkvi Sv. Frančiška v Piranu in baziliki na Ptujski Gori) ter film o patru Mihu Drevenšku.

Izbor:
Mir in dobro: slovenski minoriti danes, 1989
Vodnik po Frančiškanovi poti in stopinjah njegove duhovnosti, 1992 (1996, 2004)
Moja sestra Kristina, 2004
Naj vas pouči Kristus: razmišljanja o Frančiškovem svetnem redu in Duhu Assisija, 2005
Marija se je nasmehnila s svojega trona: petdeset let od ponovnega odprtja Marijine cerkve na Ptujski Gori: 1957 – 2007, 2007 (urednik)
Črnec v beli koži: p. Miha Drevenšek: misijonar v Zambiji, 2013
Angeli na poti življenja, 2015- Naredi me za orodje svojega miru: šmarnice za odrasle, 2016-Čisto vsakdanji angeli, 2018

  • Steletovo priznanje za obnovo piranskega samostana Sv. Frančiška (1999)
  • najvišje občinsko priznanje – plaketa Občine Majšperk za njegovo prizadevanje na področju razvoja Ptujske Gore (2009)

J. Šamperl: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, maj 2016 (hrani arhiv KIP).
J. Šamperl, P. Maličev: Pa res, kaj pa imamo, česar nismo prejeli?, Delo, št. 256 (5. 11. 2016), str. 26-28 (intervju).

Avtor/-ica gesla: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 25. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 7. 5. 2020
Barbara Rižnar. ŠAMPERL, Janez. (1954-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/samperl-janez/
Prijavi napako