Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ŠALAMUN, Andraž

ŠALAMUN Andraž
Foto: Arhiv Andraža Šalamuna

Foto galerija

Rojen:
30. julij 1947, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Andraž Šalamun je pomemben predstavnik srednje generacije slovenskih umetnikov. Študij filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je zaključil leta 1975. Danes živi in dela v Kopru.
Na področje likovne umetnosti je stopil v drugi polovici šestdesetih let, ko se je med leti 1966 in 1971 pridružil Milenku Matanoviću, Davidu Nezu in Marku Pogačniku,konceptualistični skupini OHO. Razstavno in slikarsko izkušnjo je kmalu nadaljeval na samostojni poti. Preizkušal se je z organsko likovno formo brez prepoznavne vsebine, ki jo je zaznamovalo obdobje postkonceptualnega analitičnega slikarstva. V osemdesetih letih postane dejaven predstavnik smeri, imenovane »nova podoba«

Andraž je vse svoje likovno delovanje prepoznaven po monumentalnih platnih, na katerih z energično kretnjo in snovno barvitostjo zlahka ohranja primarni slikarski impulz. Iz preteklega opusa vidno izstopajo cikli, kot so: Bizoni, Sonca, Mah in srebro … Spomnimo se tudi slik, kot sta O, mare nero in Olympia iz druge polovice devetdesetih let, ki pripadata serijam mediteranskih krajin. Značilni izbruhi energijskih vrtincev barve, v katerih so nekateri poznavalci v teh delih razbirali podobe nadzemskega ali zunajzemskega, kozmičnega pejsaža, se tudi kasneje nikoli povsem ne umirijo. Nasprotno, v podrejanju vzgibu močnega notranjega izkustva, čutnega doživljanja sveta, narave, je vedno bolj čutiti nadaljevanje tistega slikarskega zanosa, s katerim je Šalamun zastavil svojo ustvarjalno pot že povsem na začetku.
V potrebi po nenehnem dokazovanju in preverjanu lastnih izhodišč se v presledkih redno pojavlja na slovenskih in tujih likovnih prizoriščih. Imel je preko petdeset samostojnih razstav, sodeloval na številnih skupinskih in prejel pomembne nagrade in priznanja.

Nagrada Prešernovega sklada za slikarstvo (1993)

Andraž Šalamun. Benetke, slike. Pridobljeno 8.11.2013 s spletne strani http://www.obalne-galerije.si/index.php/si/article/363/1.Andraž Šalamun: biography : works : influences : bibliography. Pridobljeno 7.11.2013 s spletne strani http://www.avantgarde-museum.com/en/museum/collection/4413-ANDRAZ-SALAMUN.Žerovec, B.The OHO Files: Interview with Andraž Šalamun. V Artmargins online. Pridobljeno 8.11.2013 s spletne strani http://www.artmargins.com/index.php/interview-with-andra-alamun.

Avtor/-ica gesla: Luana Malec, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 11. 11. 2013 | Zadnja sprememba: 3. 7. 2020
Luana Malec. ŠALAMUN, Andraž. (1947-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 2. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/salamun-andraz/
Prijavi napako