Napredno iskanje
sl
sl
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

SAJOVIC, Maja

SAJOVIC Maja
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojena:
22. junij 1975, Kranj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomirala iz geografije in filozofije. O delu v svojem poklicu zaenkrat ne razmišlja.  S padalstvom se ukvarja že od leta 1993 in v tem času je s padalom opravila več kot šest tisoč skokov. Je članica padalske sekcije Aerokluba Alpskega letalskega centra (ALC) v Lescah na Gorenjskem in od leta 2001 članica slovenske reprezentance. Kot vrhunska športnica je zaposlena v Športni enoti Slovenske vojske in zato nastopa tudi na svetovnih vojaških prvenstvih (CISM). V poletnih mesecih trenira predvsem v Lescah, od ponedeljka do petka, od jutra do popoldneva. Pozimi in spomladi se udeležuje tudi krajših treningov paraskija in likovnih skokov v tujini. Tekmuje v obeh klasičnih padalskih disciplinah, v skokih na cilj in v figurativnih skokih. Bolj uspešna je v skokih v cilj, ki so tudi bolj atraktivni za gledalce. Od leta 2001, ko se je odločila nastopati tudi v paraskiju, se je morala posvetiti tudi treningom alpskega smučanja. Paraski je namreč disciplina sestavljena iz veleslaloma in skokov s padalom v cilj.

V prostem času najraje potuje. Na enomesečno potovanje po svetu se odpravi jeseni, po končani tekmovalni sezoni. Njeno prvo popotovanje, ki jo je zasvojilo, je bilo raziskovanje lepot Turčije, takoj po končani gimnaziji. Leta 2009 se je v prostem času posvečala študiju španščine. Junija 2010 se je njej in prav tako padalcu Romanu Karunu rodila hči. Že čez pol leta je Maja nadaljevala z resnimi treningi in marca 2011 je na svetovnem prvenstvu v paraskiju osvojila tretje mesto.

Priročnik za padalsko usposabljanje,  2009 (soavtorica)

Prvič je v disciplini skokov na cilj stopila na najvišjo stopničko na regionalni tekmi v Celovcu v Avstriji. Še isto leto je zmagala tudi v Vrsarju na Hrvaškem, z odličnim rezultatom 3 centimetrov iz osmih skokov. Leta 2007 je zmagala v seštevku serije tekem za Svetovni pokal. Leto kasneje je osvojila tretje mesto na Svetovnem prvenstvu v Lučencu na Slovaškem. Na vojaškem svetovnem prvenstvu CISM je prvič nastopila leta 2004 in zasedla četrto mesto. Leta 2007 je v Hyderabadu v Indiji postala vojaška svetovna podprvakinja, ter ob tem zabeležila CISM rekord sedmih zaporednih skokov z 0 centimetri. Kot debitantka je Leta 2001 na Svetovnem prvenstvu v paraskiju osvojila tretje mesto. Dve leti kasneje je na svetovnem prvenstvu na Kobli v Sloveniji že osvojila drugo mesto. Šest let kasneje (2007) pa je postala svetovna prvakinja v Predazzu v Italiji. To je zanjo doslej največji tekmovalni dosežek. Leta 2009 je osvojila dve srebrni odličji, na svetovnem in na državnem prvenstvu v paraskiju. Obakrat jo je premagala Irena Avbelj, s katero že dolgo let krojita svetovni vrh v padalstvu. Leta 2011 zmagala v svetovnem pokalu in osvojila še dve medalji na evropskem prvenstvu v skokih na cilj ter v kombinaciji skokov na cilj in figuralnih skokov.

Marca 2009 ji je kranjski župan Damijan Perne podelil športno plaketo Kranja.

V. Stanovnik: Tudi materinstvo je naporen šport, Kranjčanka, oktober 2011, str. 34
V. Stanovnik: Padalstva ne zamenja za nič, Kranjski glas : časopis občine Kranj, št. 3 (mar. 2009), str. 12
B. Bogataj: Najbolj zanimivi za gledalce so skoki na cilj : Maja Sajovic, Gea, št. 4 (apr. 2005), str. 12-14

Avtor/-ica gesla: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2011 | Zadnja sprememba: 31. 8. 2020
Prijavi napako