Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ROJC, Justina

ROJC Justina
Foto: Gornjesavski muzej Jesenice

Foto galerija

Rojena:
22. junij 1922, Radomlje
Umrla:
28. september 2014, Breznica
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je obiskovala v svojem domačem kraju, v Radomljah. Gimnazijo je obiskovala v Ljubljani.

Med šolanjem v Ljubljani je stanovala pri sestrah usmiljenkah v Marijinem domu na Slomškovi ulici. Leta 1937 se je vpisala na učiteljišče, ki so ga vodile uršulinke. Po petih letih učiteljišča je leta 1937 končala bolničarsko šolo v splošni bolnici v Ljubljani. Dopisovala si je z bratrancem Francem Jerebom, misijonarjem in lazaristom na Kitajskem. Navdušil jo je za misijone, zato je stopila v semenišče k usmiljenkam v Marijinem domu. Po končanem semenišču je v šolskem letu 1944/1945 poučevala tretji razred v Lichtenturnovem zavodu. Zbolela je za tuberkulozo in okrevala na Golniku. Septembra 1945 je zapustila Golnik in se zaposlila v Splošni bolnišnici Maribor, na infekcijskem oddelku. Najprej kot bolničarka, nato kot laborantka. Bolezen se je ponovila, vrnila se je na Golnik, po okrevanju pa spet nastopila službo v mariborski bolnišnici. Na delovnem mestu se je okužila s hepatitisom, dizenterijo in tifusom. Leta 1948 se je kot administratorka zaposlila v Zdravstvenem domu Kamnik in bila leta 1949 preusmerjena na infekcijsko kliniko v sklopu Kliničnega centra Ljubljana. Tam je delala kot laborantka. Leta 1951 je opravila dopolnilno maturo in začela s študijem medicine. Diplomirala je leta 1958. Po enoletnem stažu v Splošni bolnišnici Peć na Kosovem in opravljenem strokovnem izpitu na ministrstvu za zdravje v Beogradu se je zaposlila na infekcijskem oddelku Splošne bolnišnice v Peći. Krajši čas je bila tudi upravnica bolnišnice za mikozo, ki jo je ustanovil Unicef. Leta 1964 je opravila specialistični izpit iz ftiziologije na inštitutu za TBC v Beogradu in prevzela vodenje bolnišnice za tuberkulozo v Peći. Od leta 1968 do leta 1972 je bila na misijonu v Madagaskarju. Živela je v Fort Dauphinu, v leseni hiši, zgrajeni leta 1896, ki je bila najstarejša misijonska hiša sester usmiljenk. Tam je doživela vročinsko kap in zbolela za malarijo. Po izboljšanju zdravstvenega stanja je bila premeščena v Farafangano. Zaradi slabih higienskih navad so bile razširjene črevesne bolezni, težave zaradi parazita Ancylostoma ter bacil gobavosti.

Leta 1973 se je Justina Rojc vrnila v domovino in se zaposlila v Zdravstvenem domu Jesenice. Najprej je delala kot zdravnica splošne medicine, po letu 1976 pa v dispanzerju za pljučne bolezni in tuberkulozo. Na Golniku je namreč opravila podiplomski študij iz pulmologije. Bolnikov s tuberkulozo ni bilo veliko, bolj razširjena sta bila bronhitis in astma. Delo v dispanzerju je bilo dobro organizirano, zato so v času vodenja Justine Rojc prejeli številna priznanja in pohvale. Leta 1986 se je uradno upokojila. Do svojega osemdesetega leta je pogodbeno delala za zdravstveni dom. Nadomeščala je zdravnika v pljučnem dispanzerju in opravljala hišne obiske. Na področju zdravstva je na Jesenicah torej delala okoli trideset let.

Zadnja leta svojega življenja je preživela v hiši usmiljenk na Breznici na Gorenjskem.

Gorenjsko zdravniško društvo ji je leta 2002 podelilo zlati prstan za delo na področju infektologije, pljučnih bolezni, splošne medicine in za pedagoško delo. Leta 2004 je postala častna občanka Občine Žirovnica.

Mugerli, M. (2013). Justina Rojc in Erika Heim, veliki imeni jeseniškega zdravstva. Jeseniški zbornik, št. 11, str. 228-239.

Arnež, G. (2014). Zgodovinski razvoj zdravstvene nege na Gorenjskem: diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje. Jesenice: Fakulteta za zdravstvo.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 10. 9. 2021 | Zadnja sprememba: 10. 9. 2021
Nina Jamar. ROJC, Justina. (1922-2014). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 9. 2021) Dostopna na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/rojc-justina/
Prijavi napako