Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PŠAJD, Jelka

JELKA PŠAJD

Foto galerija

Rojena:
29. julij 1973, Kranj
Poklici in dejavnosti:
Občina:

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je leta 1999 diplomirala  iz sociologije kulture, etnologije in kulturne antropologije. Od leta 2004 je redno zaposlena v Pomurskem muzeju v Murski Soboti.
Proučuje nematerialno in materialno kulturo preteklega načina prazničnega in vsakdanjega življenja v Pomurju. Zanima jo zbiranje nematerialne dediščine (pripovedke, vraže, različna znanja, šege …). Raziskuje, zbira in zapisuje življenjske zgodbe Prekmurcev, Štajercev in Porabcev (osebne stiske, zakonsko življenje žensk, doživljanje menstruacije kot tabu teme, življenjske zamere …). Veliko se ukvarja z rokodelstvom, obrtmi in domačimi dejavnostmi, kulturo prehranjevanja. Poseben strokovni izziv ji pomeni dokumentiranje in vizualno snemanje osebnih pripovedi o vlogi žene na podeželju.
Je avtorica več razstav in publikacij. Zadnja leta kot snemalka v Pomurju (na Koroškem kot zunanja sodelavka Zavoda za gozdove Slovenije, enota Radlje ob Dravi) vizualno dokumentira rokodelske dejavnosti, življenjske zgodbe, kmečko in delavsko življenje, prehransko dediščino – priprava različnih jedi. Rezultat snemanja je preko 40 samostojnih (zaključenih in zmontiranih) enot dokumentarnih videoposnetkov iz Pomurja, Slovenskih goric, Obsotelja, Pohorja in Kozjaka.
Pripravila je večje avtorske razstave s katalogom: Hetiške tkanine in vezenine, HA, düša je bila umetniška, Škrinje so se ohranile, ljudje so že davno odšli, Stenski prti, dediščina mojih mame in babice, Čez ta prag me bodo nesli, ko zatisnil bom oči. Bila je soavtorica  razstavi Radgonski mostovi in avtorica manjših društvenih in muzejskih razstav na terenu: Zbiralci, Kupinarji v RenkovcihLončarstvo v Filovcih, Büjraštvo na reki Muri, Ciglarstvo na Melincih.
Kot etnologinja Pomurskega muzeja Murska Sobota redno ali občasno strokovno sodeluje tudi z različnimi pomurskimi institucijami: Lončarska vas Filovci, Center DUO Veržej, osnovne šole in vrtci, posamezni rokodelci, Krajinski park Goričko, Zveza Slovencev na Madžarskem, lokalna kulturna in turistična društva, Zavod za turizem in kulturo Beltinci, Zavod Kocljevina v Prosenjakovcih, Ljudska univerza Murska Sobota, Društvo invalidov Murska Sobota, Ljudska univerza Ormož, Mozaik – društvo za socialno vključenost Murska Sobota, Univerza za tretje življenjsko obdobje.
Bila je strokovni vodja folklorne skupine Destrnik, folklorne skupine Anton Stefanciosa Rogatec, za kratek čas tudi folklorne skupine Gornji Senik pod okriljem Zveze Slovencev na Madžarskem.
Etnološke članke je pripravljala (ali pripravlja) za časopise Naša žena, Občan, Panonski letopis, Porabski koledar, Zgodovinski listi, Svet in ljudje, Vestnik, Zbornik soboškega muzeja in spletni strani S podeželja.si ter Slovenija.Svet.

 

Dela (izbor knjižnih izdaj):

Poroka z borom: borovo gostüvanje. Šalamenci: Turistično društvo, 2004.
Še zdaj, na te sveti den, moreš preklinjati?: psovke in kletvice iz Pomurja in Porabja. Murska Sobota: Pokrajinski muzej, 2005.
Če klonkaš, sa ti opre: življenjske zgodbe iz Porabja. Murska Sobota: Pokrajinski muzej, 2007. Lüdi so gučali: povedke iz zahodnih in osrednjih Slovenskih goric. Celje: Celjska Mohorjeva družba, 2008.
Ha, düša je bila umetniška: razstava in publikacija keramike goričkih lončarjev Hašaj iz zasebnih zbirk in zbirke Pokrajinskega muzeja Murska Sobota. Murska Sobota: Pokrajinski muzej 2009.
Čist moraš s tega sveta: spodnje perilo, higiena in lepotni ideal v Pomurju. Murska Sobota: Pokrajinski muzej, 2011.
Ciglarstvo na Melincih: pa smo delali opeko. Beltinci: Občina, 2012.
Škratarije. Murska Sobota: Pomurski muzej, 2013.
Radgonski mostovi: stalna razstava. Murska sobota: Pomurski muzej, 2014.
Škrinje so se ohranile, ljudje pa so že davno odšli: skrinje v zbirki Pomurskega muzeja Murska Sobota. Murska Sobota: Pomurski muzej, 2014.
Mama je kuhala, otroci smo dremali, foter pa modlo : prehranska kulturna dediščina Pohorja in Kozjaka. Slovenj Gradec: Zavod za gozdove Slovenije, OE Radlje ob Dravi, 2015, 2016 (ponatis).
Stenski prti, dediščina mojih mame in babice. Murska Sobota: Pomurski muzej, 2016.
Toto še kühaj, mama, še!: prehranska dediščina Destrnika. Destrnik: Samozaložba, 2017.
Čez ta prag me bodo nesli, ko zatisnil bom oči: smrtne šege in pogrebne prakse Pomurja in Porabja. Murska Sobota: Pomurski muzej, 2017.
Mavrica na tri plamene, Bog nas živi vse Slovene: folklorne pripovedi iz vzhodnega dela Slovenskih goric in s Ptujskega polja.  Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 2017.
Debeli sneg je düno : znanje o vremenu v Slovenskih goricah, Prekmurju in Porabju. Murska Sobota: Pomurski muzej, 2019.

Uredniško delo:
Ludvik Rudolf: Knjiga o Mali Nedelji in njenih ljudeh. Mala Nedelja: Turistično društvo Mala Nedelja-Radoslavci, 2012.
Mark Krenn: Julij (Gyula) Schönauer: šalovski fotograf. Murska Sobota: Pomurski muzej,  2014.

Zborniki ob velikonočnih razstavah Zavoda Marianum Veržej:
Razstava slovenskih jaslic, 2008
Razstava pirhov in velikonočnih voščilnic slovenskih pokrajin, 2009
Druga razstava pirhov in velikonočnega kruha slovenskih pokrajin, 2010
Četrta razstava pirhov in možnarjev slovenskih pokrajin, 2012
Peta razstava pirhov in cvetnonedeljskih butar slovenskih pokrajin, 2013
Šesta razstava pirhov in velikonočnih bander slovenskih pokrajin, 2014
Osma razstava pirhov slovenskih pokrajin in pirhov sveta, 2016
Velikonočne igre in velikonočni ponedeljek, 2018

 

Samo da ne zrastem v nervozno in depresivno babo: dnevnik. V Večer v soboto, 4. januar 1997, str. 33.
Skratka, hotela sem reči, da bog je: dnevnik. V Večer v soboto, 9. januar 1999, str. 33.
Gider, N. Ne selekcije ne cenzure pri »grdih besedah«. V Večer v soboto, 28. april 2007, str. 56.
Ko je Bogec umrl na križu: pogovor. Družina, 14. april 2019, str. 4 – 5.
Pšajd, J. Prispevek za biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin, oktober 2021.

Avtor/-ica gesla: Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Datum prvega vnosa: 8. 10. 2021 | Zadnja sprememba: 18. 10. 2021
Julijana Vöröš. PŠAJD, Jelka. (1973-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 10. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/psajd-jelka/
Prijavi napako