Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

POPOVIČ, Boris

POPOVIČ Boris
Foto: Arhiv Mestne občine Koper

Foto galerija

Rojen:
5. september 1962, Koper
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Rodil se je v Kopru, kamor sta se po 2. svetovni vojni priselila oče Branko in mama Solza. Danes živi v Bošamarinu pri Kopru z ženo Evo in sinovoma Nikom in Tajem ter hčerko Tio.

V domačem Kopru je obiskoval osnovno šolo Dušana Bordona in maturiral na gimnaziji Koper, nato pa vpisal Strojno fakulteto v Ljubljani. Čeprav je ni zaključil, je pridobljeno znanje uporabil pri delu v družinskem podjetju, ki ga je leta 1954 ustanovil oče Branko. Kasneje je vodenje podjetja prevzel in razširil njegovo dejavnost.

Že v otroštvu je bil navdušen športnik. Sedem let je igral v koprskem nogometnem klubu, kjer je nosil tudi kapetanski trak. Kasneje se je uveljavil v avtomobilističnem športu. Tako je osvojil vrsto naslovov: državni prvak v kartingu in reliju ter šesto in tretje mesto na svetovnem prvenstvu. Zaradi športnih dosežkov je tudi nosilec naslova avtomobilist leta in statusa vrhunskega športnika mednarodnega razreda.

Po zaključku športne kariere leta 2000 in očetovi smrti je v celoti prevzel vodenje podjetij. V tem obdobju je bil tudi predsednik Nogometnega kluba Koper, ki je prav pod njegovim vodstvom doživel ponoven vzpon. Obiskovalci koprskega mestnega kopališča pa ga poznajo predvsem po tem, da ga je marca leta 2002, ko je prevzel njegovo upravljanje, temeljito obnovil.
Na lokalnih volitvah leta 2002 se je predstavil kot kandidat za župana občine Koper ter zmagal s stranko Koper je naš. Župansko mesto je zasedel 19. decembra 2002. Vnovič je bil izvoljen na lokalnih volitvah 2006, 2010 in 2014.Leta 2017 je kandidiral za predsednika države.Na lokalnih volitvah 2018 se je moral po 16 letih vodenja Mestne občine Koper posloviti od županovanja. V tem času je popolnoma prevretril mesto, ki je zaživelo s severno obvoznico, univerzitetnim središčem, novo osnovno šolo, protokolarnim objektom sv. Frančiška, prenovljenim štadionom in novimi športno-rekreacijskimi objekti na Bonifiki, novim zdravstvenim domom, saniral je degradiran Škocjanski zatok in ga uredil s sprehajališči, kolesarskimi stezami in središčem za opazovanje ptic ter uredil cestno prometni režim s številnimi krožišči, z novo upadnico na Markovec in z izgradnjo Ankaranske ceste. Dosegel je, da se je koprsko pristanišče umaknilo iz mesta in da se je z izgradnjo predora Koper-Izola ukinila obalna cesta med Koprom in Izolo, ki je tako postala nova mestna oaza. V času njegovega županovanja se je odcepila krajevna skupnost Ankaran, ki je postala občina.

Župan Boris Popovič, v: spletna stran Mestne občine Koper (URL naslov): www.koper.si/index.php.

Boris Popovič, v: Wikipedija (URL naslov): sl.wikipedia.org/wiki/Boris_Popovi%C4%8D.

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 27. 9. 2019 | Zadnja sprememba: 9. 7. 2020
Peter Štoka. POPOVIČ, Boris. (1962-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 5. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/popovic-boris/
Prijavi napako