Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PODSEDENŠEK, Stanislav

PODSEDENŠEK Stanislav
Stane Podsedenšek v pustni opravi. - Vir: Arhiv družine Podsedenšek

Foto galerija

Rojen:
10. november 1942, Oplotnica
Umrl:
28. oktober 2019, Mozirje
Variante imen:
Stane Podsedenšek
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Stane Podsedenšek se je s svojim delom, tako v različnih službah kakor z delovanjem v društvih in družabnem utripu Mozirja, dotaknil mnogih ljudi in njihovih usod. Med drugim je bil predsednik mozirskih prostovoljnih gasilcev. Leta 1980 je bil glavni organizator nabave za prvo gasilsko avtocisterno. V času osamosvojitve Slovenije je aktivno in odgovorno deloval v štabu civilne zaščite mozirske krajevne skupnosti.

Pomemben pečat je pustil na delovanju Društva za ohranjanje kulturne dediščine Pust Mozirski. Bil je predsednik pustnakov, dolgoletni tajnik, dolga leta je dejavno sodeloval pri organizaciji prireditev, trud je vlagal v ohranjanje tradicije in prepoznavnosti. Prireditve in gostovanja je spremljal skozi fotografski objektiv, zato njegova zbirka beleži neprecenljiv arhivski material. S čopičem je ustvarjal kulise za pustna rajanja, pa tudi slike za svojo dušo.

Kar tri mandate je bil predsednik Društva upokojencev Mozirje. Z njegovim predsedovanjem je v društvu zavel svež veter, poln idej in akcije. V veliki meri je njegova zasluga, da je društvo skupaj z nekaterimi drugimi društvi pridobilo ustrezne prostore za delovanje. V njih so uredili društvene pisarne in prostor za družabna srečanja. Sledi njegovega delovanja so vidne v športnem utripu kraja in še marsikje.

100 let Pusta mozirskega, 1991 (urednik)
Društvo zeliščarjev Šipek Mozirje: ob 10-letnici delovanja zeliščarjev, 2019 (fotograf)

Leta 2011 je prejel zlato plaketo s priznanjem Občine Mozirje.

Kanjir, B. Stane Podsedenšek: v spomin. Savinjske novice, 2019, let. 51, št. 45, str. 15.

Avtor/-ica gesla: Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje
Datum prvega vnosa: 8. 7. 2024 | Zadnja sprememba: 10. 7. 2024
Roman Mežnar. PODSEDENŠEK, Stanislav. (1942-2019). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/podsedensek-stanislav/
Prijavi napako