Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PODERGAJS, Benedikt

- Benedikt Podergajs. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik

Foto galerija

Rojen:
18. julij 1953, Celje
Variante imen:
Beno Podergajs
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Vojniku, je končal Srednjo versko šolo Želimlje, nato pa še Višjo ekonomsko šolo v Mariboru.

Od ustanovitve občine Vojnik je bil 20 let župan, kar je pustilo veliko razvojnih sledi. V dogajanje občine je bil vpet na vseh področjih: infrastruktura, objekti ter društva. Pred nastopom županske funkcije je bil več kot 20 let dejaven član, tudi predsednik, Kulturnega društva France Prešeren Vojnik. V njihovem Moškem pevskem zboru nastopa že vrsto let. Poje tudi v drugih zborih in zasedbah. Bil je soustanovitelj Planinskega društva Vojnik ter namestnik predsednika. Izrazito skrb je namenjal podmladku. Kot predsednik Gasilske zveze Vojnik-Dobrna skrbi za šest gasilskih društev, posebno skrb pa posveča mladini in njihovemu izobraževanju. Več mandatov je član Župnijskega pastoralnega sveta v Vojniku. Organiziral je duhovne vaje za mladino, za ministrante in pevce. Dejavno sodeluje pri raznih slovesnostih v okviru župnije, dekanije ali škofije. Je ustanovitelj in predsednik Katoliško-kulturnega društva “Ivan Šopar” Vojnik.

Je pobudnik, ustvarjalec in soorganizator tradicionalnega projekta Božični Vojnik, ki je v zadnjih letih postavil Vojnik na zemljevid Slovenije in tujine.

Benedikt Podergajs je prejemnik več priznanj na različnih področjih. Za vodenje Gasilske zveze Vojnik-Dobrna ter dolgoletno ustvarjalno, aktivno in požrtvovalno delo na različnih področjih človekovega udejstvovanja je leta 2015 prejel zlati vojniški grb.

  • zlati vojniški grb, 2015

R. Petek: Župan, ki ne pozna brezdelja, v: Ogledalo, 2015, št. 108, str. 34–35
Ustni vir: Benedikt Podergajs (junij 2019)
Arhiv Občine Vojnik

Avtor/-ica gesla: mag. Mojca Skale, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 21. 5. 2020 | Zadnja sprememba: 10. 7. 2020
mag. Mojca Skale. PODERGAJS, Benedikt. (1953-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/podergajs-benedikt/
Prijavi napako