Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PLOHL, Igor

PLOHL_IGOR_1979-prejeto gradivo

Foto galerija

Rojen:
10. marec 1979, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je končal pri Veliki Nedelji, gimnazijo pa na Ptuju. Po uspešno opravljeni maturi se je leta 1998 vpisal na Pedagoško fakulteto v Mariboru, kjer je leta 2003 diplomiral in postal profesor geografije in sociologije. V letu 2014 je na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru zagovarjal magistrsko delo in si pridobil naziv magister znanosti. Občina Lenart mu je ob občinskem prazniku v letu 2014 podelila priznanje za izredno uspešno zaključen študij.

Po diplomi se je zaposlil na OŠ Bojana Ilicha v Mariboru in kasneje na OŠ Cankova. Na OŠ Bojana Ilicha je opravil pripravništvo, slabi dve leti pa je opravljal vzgojno-izobraževalno delo v oddelku podaljšanega bivanja. Na OŠ Cankova je poučeval geografijo in domovinsko in državljansko kulturo in etiko. Opravljal je tudi delo razrednika.

V juniju 2008 ga je padec z lestve močno zaznamoval, saj je postal paraplegik. Po dolgotrajni rehabilitaciji je kljub invalidnosti znova samostojno zaživel. Preselil se je v Lenart v Slovenskih goricah, kjer živi še danes. Zaposlen je kot profesor v bolnišnični šoli, ki je enota OŠ Bojana Ilicha in deluje na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Leta 2009 je izšla slikanica Lev Rogi z ilustracijami nekdanjih učencev, ki so po nesreči zanj pripravili dobrodelno prireditev. Lev Rogi otrokom na pravljičen način pripoveduje Igorjevo zgodbo po nesrečnem padcu. Pravljica je namenjena osveščanju otrok o invalidnosti. V letu 2012 je izdal avtobiografski roman Ne domišljaj si!, ki opisuje dve leti njegovega življenja po nesreči. Roman opozarja na posledice poškodbe hrbtenjače. Poleg tega je namenjen predvsem osveščanju družbe o življenju in potrebah invalidov. V letu 2013 je knjiga izšla v elektronski obliki. Leta 2014 je izšla slikanica Lev Rogi najde srečo. Ilustracije je izdelala Urška Stropnik Šonc. Pravljica je nastala kot nadaljevanje zgodbe o Levu Rogiju. Posebnost slikanice je fotografska priloga Ko Rogi postane Igor, ki otrokom preko osebnih avtorjevih fotografij približa življenje paraplegikov.

Poleg zaposlitve veliko energije posveča osveščanju otrok in mladostnikov o posledicah poškodbe hrbtenjače in invalidnosti. V obdobju 2009–2014 je po Sloveniji (v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, na fakultetah ter drugje) opravil več kot 100 predstavitev njegovih knjig. Gostoval je tudi v tujini.

Raziskovalno deluje na področju klimatogeografije in didaktike geografije. Sodeloval je pri pripravi priročnikov Geografija in Domovinska in državljanska kultura in etika, ki sta del projekta Posodobitve pouka v osnovnošolski praksi. Zanimajo ga predvsem podnebne spremembe ter sodobni didaktični pristopi in izzivi poučevanja geografije v prihodnosti.

I. Plohl: Prispevek za leksikon Spodnjepodravci, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).

Avtor/-ica gesla: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 15. 6. 2016 | Zadnja sprememba: 6. 5. 2020
Taja Bračič. PLOHL, Igor. (1979-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 3. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/plohl-igor/
Prijavi napako