Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PLANINC, Marko

Marko Planinc (2021) - Vir: osebni arhiv Marka Planinca

Foto galerija

Rojen:
28. avgust 1959, Trbovlje, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Otroštvo in mladost je preživel v rudarski družini v Črdencu na Dolu pri Hrastniku. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, gimnazijo v Trbovljah, nato je študiral novinarstvo na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (današnja FDV). Ob študiju je delal na Radiu Trbovlje, kjer so mu leta 1982 kmalu ponudili redno novinarsko službo. Sodeloval je pri širjenju programa lokalnega radia in ustvarjanju novih oddaj. Leta 1985 je po smrti njegovega novinarskega mentorja Pavleta Burkeljca prevzel dopisniško mesto iz Zasavja za časopis Delo. Kasneje se je preizkusil v podjetniških vodah (imel je lastno trafiko, trgovino, bil je tudi grosist).

V letu 1991 je bil skupaj z Matjažem Švaganom pobudnik ustanovitve zasavskega časopisa Zasavc. Časopis je bil tednik, zaposlovali so šest ljudi in več kot 30 sodelavcev. Bil je odgovorni urednik mnogim znanim novinarjem iz Zasavja. Po nekaj letih (1994) je novinarsko pero zamenjal za televizijski mikrofon na izlaški televiziji ETV. V šestih mesecih so pod njegovim uredniškim vodstvom iz trideset minutnega programa na teden prešli na pet ur dnevnega lastnega programa. V okviru Združenja lokalnih TV postaj Slovenij je zastavil tudi nekaj zanimivih slovenskih projektov. Leta 1999 je postal dopisnik Televizije Slovenija iz Zasavja, kjer je sodeloval s snemalcem Gregorjem Naglavom. Delo dopisnika je opravljal do leta 2014. V tem času (1999–2013) je pisal tudi Letopis Občine Hrastnik. V svoji novinarski karieri je občasno sodeloval še s časopisi Dnevnik, Slovenske novice, Kmečki glas, Sobotna priloga Dela, Teleks, Jana, lokalnimi mediji pa tudi z Radiom Slovenija.

Leta 2014 je ustanovil Zavod Savus z mesečnim časopisom in spletno stranjo www.savus.si, kjer opravlja funkcijo glavnega urednika. Časopis se je leta 2019 iz Zasavskega tednika preimenoval v Savus. Zavod v sodelovanju z drugimi organizira tradicionalne zasavske dogodke, kot so Jamatlon (tek preko rudarskih ovir pod zemljo v rovih Rudnika Trbovlje – Hrastnik), Rudarski tek (tekaška preizkušnja, kjer del poteka pod zemljo), Punce v jami (ženski tek skozi rove zasavskih rudniških jam), prireditev Zasavc leta (izbor najbolj prepoznavnih Zasavk in Zasavcev) …

Pomembna je tudi njegova publicistična in druga dejavnost. Poleg Letopisa Občine Hrastnik je avtor naslednjih publicističnih knjig: Desetletja gradbeništva (2001), 150 let Rudarske godbe Hrastnik (2003), monografija Hrastnik (skupaj z Ireno Ivančič Lebar, 2010), V pesmi, igri in sliki (zbornik KD Svoboda Dol pri Hrastniku: 70 let, 2017). Bil je urednik in pisec predgovorov večih knjig (Lakovič: Pesmi na potepu, Grebenc Sotošek: LinA, Plevčak: Moje Trbovlje, Ačkun: Trboveljski rokometaš Zdravko Ačkun) in ploščkov (Pesmi za dušo, 80 let MPZ Svoboda Hrastnik, 2004). Bil je scenarist in režiser številnih prireditev v Zasavju.

Rokomet ga spremlja od osnovnošolskih let na Dolu pri Hrastniku. Najprej kot igralca, kjer so se dolski rokometaši vključevali v ligaško tekmovanje. Bil je med ustanovitelji Rokometnega kluba Dol leta 1982 in potem 30 let gonilna sila dogajanj v klubu, kjer je opravljal različne funkcije. Delal je tudi kot trener mlajših selekcij, uspel je postaviti dobro rokometno šolo, cenjeno tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Leta 2019 je prejel priznanje Rokometne zveze Slovenije za svoje dolgoletno delo, ki je močno povezano tudi z delom v slovenskem rokometnem prostoru.

Dela (izbor):

Hrastnik: letopis. Hrastnik: Občina, 1999–2013
Desetletja gradbeništva. Hrastnik: GD, 2001
150 let: Rudarska godba Hrastnik. Hrastnik: Rudarska godba Hrastnik, 2003
Hrastnik. Celje: Fit media, 2010 (soavtor)
V pesmi, igri in sliki. Trbovlje: Zavod Savus, 2017

Ustni vir: Marko Planinc, 2021.
Gošte, I. Sledi korakov: novinar Marko Planinc o srečanjih z Drnovškom in tragediji na Blanci. (citirano: 17. 12. 2021). Dostopno na naslovu: https://reporter.si/clanek/magazin/sledi-korakov-novinar-marko-planinc-o-srecanjih-z-drnovskom-in-tragediji-na-blanci-video-853920.

Avtor/-ica gesla: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Datum prvega vnosa: 20. 12. 2021 | Zadnja sprememba: 22. 12. 2021
Ana Černuta Deželak. PLANINC, Marko. (1959-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 11. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/planinc-marko/
Prijavi napako