Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PEKOLJ, Rok

PEKOLJ Rok
PEKOLJ Rok - Foto: arhiv Roka Pekolja

Foto galerija

Rojen:
30. oktober 1975, Jesenice, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rok Pekolj je Jeseničan, železarskih korenin. Živi v naselju Koroška Bela, kjer je jedro železarske industrije. Na svoje korenine je izjemno ponosen.

Vse življenje je povezan z Osnovno šolo Koroška Bela. Naprej kot učenec, kasneje pa je kot študent na šoli izvajal interesno dejavnost. Diplomiral je na Fakulteti za šport v Ljubljani leta 2002. Naslov njegovega diplomskega dela je bil Zgodovinski razvoj in vloga hokeja na Jesenicah v letih 1945-1957. Do svojega sedemnajstega leta je tudi sam deset let igral hokej. Po zaključku študija se je na šoli zaposlil kot učitelj športa. Po slabih dvajsetih letih učiteljevanja je leta 2018 prevzel mesto ravnatelja. V preteklosti si ni predstavljal, da se bo zaposlil v vzgojno-izobraževalni dejavnosti. Šport in fizična aktivnost mu namreč kot navdušenemu športniku pomenita zelo veliko vendar ga je delo z mladimi zasvojilo. V posebno veselje mu je, da se učenci po zaključku šolanja vračajo kot zrele in odgovorne osebe in potrjujejo pravilne vzgojne metode, ki so jih bili deležni tekom izobraževanja. Objavil je tudi več strokovnih člankov za revijo Šport (revijo za teoretična in praktična vprašanja na področju športa) ter predstavil več raziskav na področju gibalne dejavnosti na mednarodnih simpozijih.

Poleg zaposlitve je deloval tudi kot trener v klubih in samostojno kot svetovalec za telesno pripravo. Od leta 2008 do leta 2015 je bil vodja gibalnega dela priprav pri največji šoli vratarjev hokeja na ledu v Pelhrimovu na Češkem. Bil je tudi kondicijski trener hokejistov Acroni Jesenic. Treniral je tudi Anžeta Kopitarja, danes enega najboljših igralcev profesionalnega hokeja v ligi NHL. Prav tako je bil svetovalec in dober prijatelj ekstremnega kolesarja Jureta Robiča, ki ga danes žal ni več med nami. Tako Anže Kopitar kot Jure Robič sta, tako kot Rok Pekolj, odraščala in živela v okolici Jesenic. Za dobrega športnika pa je po njegovem mnenju pomembna tako dobra fizična kot tudi mentalna priprava.

Zelo aktiven je tudi v lokalni skupnosti. S somišljeniki skušajo tako na družabnem, kot tudi organizacijskem področju ustvarjati optimalne pogoje za bivanje v domačem naselju. Leta 2015 je vodil je civilno pobudo za ureditev otroškega igrišča pri TVD Partizanu na Koroški Beli. Igrišče je bilo urejeno z zbiranjem donacij, organizacijo delovnih akcij ter ostalimi dejavnostmi pod pokroviteljstvom Občine Jesenice. Dostopno je vsem otrokom. Leta 2019 je začel tudi z akcijo zbiranja sredstev za nova okna na Osnovni šoli Koroška Bela. Zbiranje sredstev je doseglo svoj višek z dobrodelnim koncertom v kulturnem domu na Slovenskem Javorniku. Približno polovico denarja za nova okna so zbrali z akcijo zbiranja sredstev, drugo polovico sredstev pa je prispevala Občina Jesenice. Zaposleni na Osnovni šoli Koroška Bela so na svoj prost delovni dan, ko je bil Rok Pekolj že ravnatelj, uredili tudi park, atrij z otroškimi igrali, športno igrišče z atletsko stezo ter vrt na zahodnem delu šole.

Šport je zanj hkrati poklic in hobi. V prostem času je zelo rad gibalno aktiven. Rad tudi potuje in odkriva nove kraje. Z ženo Jano rada obiskujeta tudi kulturne prireditve, s svojimi tremi sinovi pa se rad pomeri v najrazličnejših gibalnih izzivih.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z Rokom Pekoljem.

Peternelj, U. Novi ravnatelj Osnovne šole Koroška Bela. Jeseniške novice, 2019, št. 13, str. 3.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 4. 4. 2022 | Zadnja sprememba: 5. 4. 2022
Nina Jamar. PEKOLJ, Rok. (1975-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 8. 12. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/pekolj-rok/
Prijavi napako