Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PAPIĆ, Peter

PAPIC Peter - Foto: Arhiv Petra Papića

Foto galerija

Rojen:
16. september 1934, Gornji Klakar (Bosna in Hercegovina)
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju, poklicno šolo pa na Reki na Hrvaškem. Izučil se je za strojnega ključavničarja. Po poklicu je brusilec – specialist. Na Jesenice je prišel leta 1953 s skupino monterjev železnih konstrukcij Đuro Đakovič iz Slavonskega Broda. V Železarni Jesenice so montirali kavperje, pržilno peč in druge konstrukcije. Po koncu služenja vojaškega roka, leta 1957, pa se je redno zaposlil v Železarni Jesenice. V obratu vzdrževanja Javornik III. V Železarni Jesenice (ŽJ) je opravljal razna strojna dela, od popravil žerjavov do orodjarskega, hidravličnega in pnevmatskega dela. Na delovnem mestu v orodjarni je opravljal precizna dela na univerzalnem rezkalnem stroju in na specialnem brusilnem stroju za brušenje okroglih in notranjih izvrtin. Že kmalu pa je začel razmišljati tudi o hitrejšem, boljšem in cenejšem popravilu proizvodnih strojnih naprav oziroma o izdelavi lastnih rezervnih delov. Aktivno je sodeloval tudi v sindikatu ŽJ in bil predsednik socialne komisije remontnih delavnic. Prav tako pa je bil tudi član odbora NNNP remontne delavnice ŽJ, predsednik DS Vzdrževanje Javornik III ŽJ, podpredsednik DS Remontne delavnice ŽJ ter član izvršnega odbora sindikata Vzdrževanje Javornik III ŽJ. Aktiven je bil tudi kot član civilne zaščite ŽJ (opravil je tudi tečaj protizračne in atomske nevarnosti, specialnost je bila odkrivanje radioaktivnosti).

Peter Papić je kot inovator prijavil in realiziral preko trideset koristnih predlogov in tehničnih izboljšav. Omeniti velja: inovacijo za hitrejše rezkanje čepov za Galove verige, izdelavo planetarnega zobnika iz umetne mase, natančno struženje lukenj na izrabljenih krmilnih ventilih s pomočjo centrirno obdelovalnega droga na rezkalnem stroju, izdelavo novih pogonskih sklopk na ravnalnih strojih ter inovacijo naprave za notranje brušenje. Na specialnem brusilnem stroju pa velja omeniti naslednje tehnične izboljšave: napravo za konkavno, konveksno in ravno oblikovanje brusnega kamna z diamantno konico, napravo za ploskovno brušenje raznih poškodovanih črpalk ter napravo za brušenje na eni konici s pomočjo dveh vzmeti in “lineterja” (za brušenje poškodovanih središčnih gnezd in površine za kroglične ležaje). Najbolj pa je ponosen na svoj patent mikro povrtala, s katerim sem je pri remontu hidroelektrarne Vintgar–Zasip obnovil izrabljena ventila za regulacijo obratov turbine. S to obnovo se je že v enem mesecu povečala proizvodnja električne energije za deset do petnajst odstotkov. S tem patentom, ki je registriran na Patentnem uradu Republike Slovenije, je popravil preko sto hidravličnih krmilnih ventilov in drugih zahtevnih strojnih naprav po celotni Železarni Jesenice.

 Poleg dela v Železarni Jesenice pa je bil Peter Papić oseminštirideset let tudi prostovoljni član upravnega odbora športnega društva TVD Partizan Javornik-Koroška Bela. Najprej se je v sklopu društva lotil popravila telovadnih naprav, nato pa je bil deset let predsednik gospodarskega odbora ter dvaindvajset let predsednik upravnega odbora društva.  V tem času so skrbeli za redno tedensko rekreacijo več generacij krajanov Koroške Bele, Javornika in okoliških vasi. V bogati zgodovini so združevali različne športne dejavnosti: gimnastiko, alpsko in nordijsko smučanje, nogomet, namizni tenis, balinanje, odbojko, košarko, lokostrelstvo, karate, tenis ter dvoranski hokej. Uspešni so bili tudi na področju vrhunskega športa, saj so vzgojili tri olimpionike, ki so se udeležili olimpijskih iger. To sta bila smučarska skakalca Jože Zidar in Ludvik Zajc ter orodna telovadka Ada Smolnikar. V društvu so organizirali več odmevnih športnih in kulturnih prireditev, med njimi osrednjo smučarsko prireditev Smuk karavanških kurirjev NOB. Organizirali so tudi mednarodno prvenstvo RS v lokostrelstvu ter turnir Alpe Jadran leta 1999 v Planici, kjer so sodelovale ekipe iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije. Vsako leto so organizirali tudi mednarodni turnir v balinanju v rekreacijskem centru Kres v okviru praznovanja krajevnega praznika KS Slovenski Javornik–Koroška Bela ter vsakoletni odprti turnir v namiznem tenisu za člane in veterane Občine Jesenice. Kljub pomanjkanju finančnih sredstev je Peter Papić s svojimi sodelavci skrbel za redno vzdrževanje doma (centralno ogrevanje, zamenjava dotrajane električne in vodovodne napeljave, zamenjava parketa in lesenega opaža v telovadnici, delna zamenjava strehe, postavitev žične ograje okoli zunanjega igrišča, izolacija severne stene doma ter adaptacija kletnih prostorov).. Leta 2006 je društvo praznovalo stoto obletnico svojega obstoja. Ob tako lepi obletnici društva so izdali jubilejni bilten (v katerem je zajeta zgodovina društva od leta 1906 do leta 2006 v sliki in besedi), odprli razstavo o delovanju društva Sokol–TVD Partizan s kulturnim programom in podelitvijo srebrnih plaket, organizirali so svečano akademijo s športno-kulturnim programom ter podelitvijo zlatih plaket, na domu TVD Partizan so odkrili spominsko ploščo padlim članom Sokola med NOB. Organizirali so tudi mednarodni balinarski turnir, jesenski kros za štiristo učencev osnovnih šol ter turnir veteranov v namiznem tenisu. Razstavo je posnela nacionalna TV Slovenija in jo vključila v svojo oddajo “Zdravo, Bog pomagaj” in jo štirikrat predvajala na RTV Slovenija. Posneta je bila tudi panorama Koroške Bele, Slovenskega Javornika in tudi doma TVD Partizan, kar je bilo veliko priznanje tako za društvo, kot tudi za Jesenice. Po prenehanju opravljanja funkcij v TVD Partizan Javornik-Koroška Bela je postal častni član društva.

 Bil je eden od ustanoviteljev društva invalidov Jesenice in podpredsednik od leta 1969 do 1972. Bil je tudi predsednik socialne komisije društva invalidov in ustanovitelj aktiva zaposlenih invalidov v Železarni Jesenice. Aktiv je imel preko tristo deset članov in svoje organe (predsednika, podpredsednika, tajnico in socialno komisijo). Leta 1990 je aktiv prenehal s svojim delovanjem. Bil je tudi član LAS (Lokalne akcijske skupnosti za preprečevanje zlorab drog v občini Jesenice). Prav tako pa je bil tudi večletni član volilnega odbora na Koroški Beli, član Sveta OŠ Koroška Bela, predsednik hišnega sveta ter član Planinskega društva Javornik–Koroška Bela.

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen: več priznanj za delo na področju inovatorstva in racionalizatorstva (priznanje RAST-YU na razstavi tehničnih izboljšav in patentov na Reki leta 1979), zlato priznanje društva TVD Partizan za dolgoletno uspešno delo in projekt organizacije stoletnice letnice društva Sokol–TVD Partizan, zlata plaketa Športne Zveze Jesenice za leto 2009, priznanje Inovator Železarne Jesenice za delo na področju inovacij in racionalizacij, priznanje Železarne Jesenice (ob 40- letnici stavke, 30-letnici svobode, 25-letnici samoupravljanja), plakete Narodnega Heroja Joža Gregorčiča-Gorenjca, zlati znaka Društva D.I.A.T.I. Jesenice (25 inovacij in racionalizacij). Leta 2019 pa je gospod Peter Papić postal častni občan občine Jesenice.

Rabič, J. Predanost športu na številnih področjih. Jeseniške novice, 2019, let. 14, št. 5, str. 3.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 18. 3. 2020 | Zadnja sprememba: 24. 3. 2020
Prijavi napako