Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PALAKOVIĆ, Maria

Vir: arhiv Mestne knjižnice Piran

Foto galerija

Rojena:
27. oktober 1930, Žbandaj pri Poreču
Umrla:
2011, Piran
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Maria je bila istrska Italijanka, ki je od leta 1960 živela v Piranu.

Delovala je v kulturnem in društvenem življenju zlasti pri dejavnostih piranske Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini: več kot dvajset let je vodila krožek ročnih del, obiskovala folkloro in se likovno izobraževala. Njena največja ljubezen je bilo pesnjenje v italijanskem in hrvaškem istrskem narečju. Pisala je za odrasle in otroke, tudi zgodbice in odrske prizore. Nekatere pesmi so uglasbene, nekatere v prevodu Marka Kravosa dostopne tudi v slovenskem jeziku.

Bila je ena najzvestejših udeleženk srečanj Sosed tvojega brega, kjer so se predstavljali literati drugih narodov in narodnosti. Svoje pesmi je objavljala v različnih glasilih: Lasa pur dir, Il Trillo, Incontri culturali, Primorska srečanja, Paralele, La voce del popolo itd.

Leta 2008 je izšla njena pesniška zbirka Note, v kateri se prepletajo teme o istrskih ljudeh in lepoti Pirana. Pesmi izražajo občutljivost do človeka in narave, preteklosti in sedanjosti, so čustvene in razmišljujoče, izkušenjske in zelo doživeto napisane.

»Mariino življenje je bilo eno samo razdajanje družini in okolju. Polno, notranje bogato, čeprav je živela v pomanjkanju. Zato so ji pesmi pogosto napolnjevale trenutke težkih poznih let,« je v spremni besedi k pesniški zbirki zapisala Mirella Bonaca Arzenšek.

Palaković, M. Note. Piran: Il Trillo, 2008.

Kuhar, P. Če me kdo opazi, sem mu hvaležna. Paralele, št. 12 (apr. 2008), str. 135-141.

Avtor/-ica gesla: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Datum prvega vnosa: 11. 6. 2020 | Zadnja sprememba: 18. 9. 2020
Prijavi napako