Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PAJNTAR, Marjan

Marjan Pajntar
Foto: Marjan Pajntar

Foto galerija

Rojen:
6. september 1932, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Marjan Pajntar je po gimnaziji obiskoval medicinsko fakulteto, diplomiral je leta 1958 in vpisal še študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1965 je opravil specialistični izpit. Leta 1969 je bil promoviran za doktorja znanosti iz področja ginekologije in porodništva. V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj je bil vodja porodniškega oddelka, od leta 1989 do upokojitve, leta 1999 je vodil službo za raziskovalno delo na Ginekološki kliniki v Ljubljani. Od januarja leta 1994 je delal kot redni profesor ginekologije in porodništva na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Delo medicinske hipnoze je opravljal v svoji ordinaciji v Kranju.

Od leta 1986 je pobudnik in nosilec projekta “Prezgodnji porod in prezgodaj rojeni otrok”, zasnoval je tudi enotno bazo podatkov PERIS. Leta 1995 mu je Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije podelilo naziv višji svetnik za aktivni prispevek na strokovnem, pedagoškem in raziskovalnem področju.

V delovni karieri se je osredotočil na psihosomatske težave v porodništvu. Že leta 1962 je v porodnišnici Jesenice rodila prva ženska pod Pajntarjevo hipnozo. Delo je nadaljeval v Porodnišnici Kranj. Pod njegovim vodstvom je rodilo veliko število žensk. Raziskoval je vpliv hipnotičnih sugestij na nevromuskularno dejavnost okončin pri zdravih osebah, športnikih in bolnikih s poškodbami lokomotornega aparata. Bil je vodja projekta “Kakovost v zdravstvu v Sloveniji” Zdravniške zbornice Slovenije, ki ozavešča zdravnike o nujnosti samonadzora in samokritike in skuša došeči čim boljšo oskrbo slovenskih bolnikov.

 

Nosečnost in vodenje poroda, 1994
Priprava na porod in sproščanje v hipnozi za nosečnice, 2008 (CD)

Leta 1956 je dobil študentsko Prešernovo nagrado, dobil je tudi diplomo športnega zdravnika.
Dobil je zlato plaketo Evropskega združenja za hipnozo v psihoterapiji in psihosomatiki.
Leta 2009 je dobil Hipokratovo priznanje za stanovsko in organizacijsko delo v medicini Slovenske zdravniške zbornice.
Leta 2010 mu je Republika Slovenija podelila red za zasluge za raziskovalno, klinično in pedagoško delo na področjih perinatologije in psihologije.

T. Premru-Sršen: Prof. dr. Marjan Pajntar, 80-letnik, Delo 2012, št. 248, str. 16
T. Premru-Sršen: Prof. dr. Marjan Pajntar, dr. med., dipl. psih.- osemdesetletnik, ISIS
Glasilo zdravniške zbornice, 2012, št. 12, str. 48-4

Avtor/-ica gesla: Marjeta Gros, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2020 | Zadnja sprememba: 22. 12. 2020
Prijavi napako