Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

PADERŠIČ, Vinko

PADERŠIČ, Vinko - Batreja
ES 8, str. 219.

Foto galerija

Rojen:
18. april 1916, Tržič pri Trstu, Italija
Umrl:
24. september 1942, Zagrad pri Otočcu, Slovenija
Psevdonim:
Batreja
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Vinko Paderšič je med drugo svetovno vojno s svojimi naprednimi mislimi organiziral narodni odpor proti okupatorju.

Njegov oče, finančni uradnik, je bil po rodu iz Gradišča pri Šentjerneju, mati je bila po rodu iz Mokronoga. Leta 1918 se je družina vrnila na Dolenjsko. Najprej so živeli v Gotni vasi, nato pa so se preselili na podedovano kmetijo v Gorenji Suhadol.

V Novem mestu je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral slavistiko in leta 1941 diplomiral. Zgodaj se je začel politično udejstvovati. Kot študent je bil član katoliškega akademskega društva Zarja, kjer so se zbirali krščanski socialisti. Svoje odločno nasprotovanje fašizmu in Mussolinijevemu režimu je prinesel še iz Trsta.

Leta 1941 se je vključil v Osvobodilno fronto, kjer se ga je prijelo ilegalno ime »Batreja«, pri čemer gre za dolenjski narečni izgovor besede baterija. V OF je bil uspešen kot organizator. Imel je velik vpliv na kmete, ki sicer zaradi vpliva cerkve niso imeli zaupanja v OF in sodelovanje s komunisti. Iz Ljubljane je odšel na Dolenjsko, kjer je po vaseh organiziral odbore in nastopal na mitingih. Že poleti 1941 je postal član Okrožnega odbora OF. Pripravljal je ustanovitev Gorjanskega bataljona in širil napredno misel pri ljudeh v vaseh pod Gorjanci.

Ko so italijanske enote preiskovale območje med Novim mestom in Šentjernejem, se je s skupino aktivistov zatekel v Beceletovo jamo blizu Zagrada pri Otočcu. Po izdaji so se vsi razen njega predali. Sam se je še dva dni bojeval proti sovražniku, nazadnje se je dne 24. septembra 1942 sam ustrelil.

Leta 1951 je bil Vinko Paderšič razglašen za narodnega heroja. Nekaj časa se je Jamarski klub Novo mesto imenoval po njem. Člani kluba so pred Beceletovo jamo vzidali spominsko ploščo. Po njem se imenuje tudi ulica v Novem mestu.

225 let novomeške gimnazije, str. 485-s sliko
ES 8, str. 219 – s sliko (podatek, da je umrl 24. sept. 1942)
Narodni heroji Jugoslavije II 1975, str. 43 – s sliko

Avtor/-ica gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 20. 4. 2020
Karel Bačer. PADERŠIČ, Vinko. (1916-1942). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 2. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/padersic-vinko-batreja/
Prijavi napako