Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

OBLAK, Jože

OBLAK Jože
Foto: Arhiv Joža Oblaka

Foto galerija

Rojen:
24. april 1935, Žiri
Umrl:
julij 2021, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Že v otroških letih se je zaljubil v šport. Rad je imel različne športe. Večina mladih je takrat obiskovala TVD Partizan Jesenice, vaditelji so opazili njegov talent in tako je ostal v telovadnici. V letih 1954 in 1955 je bil državni prvak. Leta 1954 je na Svetovnem prvenstvu v Rimu v preskoku osvojil 8. mesto. V jugoslovanski reprezentanci je nastopal kar sedem let in to v generaciji izjemnih telovadcev, med drugim skupaj z Mirom Cerarjem. V reprezentanco je bil vključen tudi pred olimpijskimi igrami v Rimu, vendar mu je poškodba nastop na igrah žal preprečila.

Končal je izobraževanje za metalurškega tehnika in se kot laborant zaposlil v Železarni Jesenice. Po diplomi na Visoki šoli za telesno kulturo (danes Fakulteta za šport) se je zaposlil v Železarskem izobraževalnem centru na Jesenicah. Diplomiral je z nalogo Pridobivanje moči pri učencih poklicne-tehniške šole na Jesenicah z vajami na orodju in akrobatiko. Kot športni pedagog je s svojim delovanjem postal eden najbolj priljubljenih profesorjev. Pomagal je dijakom, da so lahko usklajevali šolanje z vrhunsko športno dejavnostjo. Ker šola dolgo ni imela svoje telovadnice, je za izvedbo pouka športne vzgoje potreboval veliko iznajdljivosti. Šola je telovadnico, tudi s pomočjo Železarne Jesenice, dobila leta 1976. Namenjena je bila dijakom, košarkarjem, odbojkarjem in rekreativcem. Jože Oblak pa je sodeloval tudi pri fizičnih pripravah smučarjev, hokejistov, nogometašev, košarkarjev.

Pridobivanje moči pri učencih poklicne-tehniške šole na Jesenicah z vajami na orodju in akrobatiko: diplomsko delo. Jesenice [i. e. Ljubljana]: [J. Oblak], 1968.

Za svoje delo je bil nagrajen z zlato plaketo Športne zveze Jesenice za dolgoletno pedagoško delo ter pomoč športnikom (2013) in plaketo Občine Jesenice (2016).

Rabič, J. in Sodja, A. Prejemniki plaket občine. Jeseniške novice, 2016, št. 4, str. 5.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 18. 3. 2016 | Zadnja sprememba: 23. 8. 2021
Nina Jamar. OBLAK, Jože. (1935-2021). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 7. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/oblak-joze/
Prijavi napako