Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

NOVAK MARLIS, Miša

NOVAK MARLIS Miša
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojena:
19. september 1975, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala na Ptuju in maturirala leta 1994. Šolanje je nadaljevala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je študirala angleški in nemški jezik. Diplomirala je leta 2005.

Prve plesne korake je naredila kot devetletna baletka pri Delavsko prosvetnem društvu (DPD) Svoboda Ptuj, po letu dni pa je pričela trenirati standardne in latinskoameriške plese. Pod vodstvom Franja Kozarja sta se z njenim takratnim plesalcem Metodom Peklarjem (danes lastnikom plesnega kluba Mambo na Ptuju) uspela prebiti v A-kategorijo med standardnimi plesi. Z naslednjim soplesalcem Borutom Žuranom sta se uvrstila v polfinale državnega prvenstva v desetih plesih. S tekmovalnim plesom je zaključila po sprejetju na filozofsko fakulteto (1994).

Leta 1998 je postala Miss Slovenije in se v novembru istega leta udeležila tekmovanja za Miss sveta na Sejšelih. V tistem času je sodelovala z veliko slovenskimi podjetji, med drugim tudi s Simobilom, vodila številne družabne prireditve in se posvečala dobrodelnosti.

Leta 2003 se je preselila v Grčijo, najprej v Solun, nato na otok Zakintos. Zaposlila se je kot profesorica angleškega in nemškega jezika na gimnaziji. Na grškem ministrstvu za šolstvo v Atenah je opravila izpit iz najvišje stopnje znanja grščine, tako lahko poučuje še grški jezik. Od leta 2013 ima svojo jezikovni šolo, ob tem pa tudi prevaja in tolmači. Med pomembnejše dosežke na področju njene stroke štejeta simultano prevajanje intervjuja s pisateljem Paolom Coelhom ter dolgoletnim predsednikom FIFE Josephom Seppom Blatterjem. Po selitvi v Grčijo se je znova posvetila plesu in pričela s poučevanjem latinskoameriških in standardnih plesov ter hip-hopa v lokalni plesni šoli. Redno obiskuje plesne seminarje in se tudi sama uri v klasičnem baletu in sodobnem plesu.

K. Cah: Miša Novak Marlis, Ona, št. 28 (14. 7. 2015), str. 10–14.
Nekdanja miss Miša Novak Marlis: ples mi je usojen, pridobljeno 29. 6. 2016 s spletne strani http://www.paradaplesa.si/?Id=na_spici&View=novica&novicaID=2481#.V3OSmdSLTGh

Avtor/-ica gesla: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 30. 3. 2017 | Zadnja sprememba: 11. 5. 2020
Barbara Rižnar. NOVAK MARLIS, Miša. (1975-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 11. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/novak-marlis-misa/
Prijavi napako