Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MIHELIČ (MICHELITZ), Anton (Antonius)

MIHELIČ (MICHELITZ) Anton (Antonius)
Foto: Miheličeva Dissertatio (Avstrijska narodna knjižnica)

Foto galerija

Rojen:
10. maj 1748, Solkan
Umrl:
18. avgust 1818, Praga
Leksikon:

Zdravnik in zdravstveni pisec Anton Mihelič pripada latinskim piscem 18. stoletja. M. je bil za časa življenja bolj poznan v svetu kot v domačih krajih. Šele pred pol stoletja je zagrebški zgodovinar medicine Lavoslav Glesinger odkril v arhivu dunajske univerze temeljne podatke M. življenja. Rodil se je v Solkanu, večji del življenja je preživel v Pragi, kjer je tudi umrl. Promoviral je na Dunaju leta 1776 in na objavljeni farmakološki tezi Dissertatio sistens systematicam salium dicvisionem piše, da je »e comitatu Goritiensi«.

Od leta 1878 je bil profesor na medicinski fakulteti univerze v Pragi, kasneje dekan fakultete in rektor univerze. Poleg disertacije je objavil še pet samostojnih strokovnih del, med njimi je eno v nemščini. Med objavami je najvažnejša knjiga Scrutinium hypoteseos spirituum animalium iz leta 1782, kjer je prikazal nov pogled na delovanje, zgradbo in funkcijo živčnega sistema. Pisal je o področju, s katerim so sezdravniki veliko ukvarjali. Pri tem je M. pripadalo posebno mesto tudi zato, ker je imel velik vpliv na velikega pionirja nevrologije Jiřija Prochasko, ki je med drugim razložil nastanek refleksa pri človeku. M. se je ukvarjal tudi s fiziologijo. Knjigi iz leta 1782 sledi naslednje leto prav tako v Pragi izdana Disquisitio physiologica causarum respirationis ter leta 1792 Materiae medicae ad normam pharmacopoeae Austriaco-provincialis ordine therapevtico digestae et novissimi saeculi observationibus illustratae. V latinščini Programma quo hodierna vestibus mulieris ratio valetudini perniciosa asseritur in nemščini Über den Nachteil welchen die heutige Frauentracht der Gesundheit bringt je leta 1803 objavil besedilo o zdravju škodljivem vplivu ženskih oblačil.

Scrutinium hypoteseos spirituum animalium, 1782
Disquisitio physiologica causarum respirationis, 1783
Materiae medicae ad normam pharmacopoeae Austriaco-provincialis ordine therapevtico digestae et novissimi saeculi observationibus illustratae, 1792
Programma quo hodierna vestibus mulieris ratio valetudini perniciosa asseritur, 1803

“Mihelič (Michelitz, Michelitsh) Anton”, v: Primorski slovenski biografski leksikon, 2. zv., Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1982-85, str. 419.

Marušič, B.: Latinski pisci iz 17. in 18. stoletja, rojeni v Solkanu, v: Izvestje raziskovalne postaje ZRC SAZU v Novi Gorici, št. 10, let. 2013, str. 6-12.

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 13. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 10. 8. 2020
Prijavi napako