Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MIHELIČ, Andrej Jože

MIHELIC Joze - Foto: Arhiv Jožeta Miheliča

Foto galerija

Rojen:
8. september 1946, Maribor
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Izhaja iz znane gorniške družine. Mati in oče sta bila učitelja, priljubljena prosvetna delavca med Bohinjci, brat Tine pa violinist, dolgoletni član orkestra Slovenske filharmonije, odličen alpinist in dobro znan pisec planinskih in alpinističnih vodnikov ter doživljajskih in potopisnih knjig. Osnovno šolo je obiskoval v Bohinjski Bistrici, s šolanjem pa nadaljeval na Metalurški tehniški srednji šoli Jesenice ter Visoki šoli za telesno kulturo Univerze v Ljubljani. Po izobrazbi je profesor športne vzgoje.

Že v srednješolskem obdobju na Jesenicah se je pridružil Alpinističnemu odseku Planinskega društva Jesenice. Tudi sicer je bil Jože Andrej Mihelič dolgoletni aktivni alpinist in turni smučar, tehnični vodja na številnih tečajih za planinske vodnike Planinske zveze Slovenije, trener smučanja in plavanja. Njegove domače gore so Vzhodne Julijske Alpe. Od prvih plezalnih začetkov po letu 1962 je opravil veliko število letnih in zimskih plezalnih vzponov vseh težavnostnih stopenj, med njimi devetindvajset prvenstvenih. Med prvenstvenimi plezalnimi smermi je najbolj znana Bohinjska smer v severni steni Triglava.

Svojo poklicno pot je začel kot vzgojitelj v Domu Gradbene srednje šole Ljubljana, po tem je bil kot učitelj športne vzgoje zaposlen na raznih, predvsem srednjih šolah (Veterinarska srednja šola Ljubljana, Šolski center Radovljica, Elektro srednja šola Ljubljana, Šola za oblikovanje Ljubljana, Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja v Bohinjski Bistrici). Kasneje je bil zaposlen na Zvezi športnih organizacij Občine Radovljica ter pri Turističnem podjetju Alpetour Bohinj. Zadnjih triindvajset let je služboval na Javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP). V Javnem zavodu TNP je bil vodja Službe za izobraževanje in naravovarstveno vzgojo ter urednik glasila Svet pod Triglavom. Izvedel je tudi številna predavanja (predvsem v povezavi z gorami, varstvom narave, Pravljico o Zlatorogu). Predavanja je izvajal po vrtcih, osnovnih šolah ter na fakultetah in za razna društva. Kmalu po prihodu na Javni zavod TNP je ustvaril tudi video film o Triglavskem narodnem parku, glasbeno ga je opremil brat in akademski violinist Tine Mihelič, odlično besedilo pa je prispeval dr. Matjaž Kmecl. Film se je dnevno vrtel skoraj dvajset let, občasno pa ga še vedno predvajajo. Na Fakulteti za šport Univerze je bil štirideset let zunanji sodelavec in habilitiran predavatelj za področje alpinizma, visokogorskega turnega smučanja in planinstva.

Njegova bibliografija v sistemu COBISS obsega 69 monografskih publikacij, 39 člankov ter 19 razglednic. Pri razglednicah nastopa v vlogi fotografa. Napisal je številne strokovne in poljudne članke za slovenske revije (Planinski vestnik, Svet pod Triglavom, Šport, Šport mladih, PIL, Gea). Posebej velja izpostaviti dve njegovi knjigi. Prva je knjiga, ki jo je v soavtorstvu z Renatom Vidrihom napisal o pozabljenem naravoslovcu, dr. Albinu Belarju. Druga pa je knjiga Vprašaj goro, avtobiografsko delo, ki je izšlo leta 2019 in opozarja na spoštljiv odnos do narave, še posebej gorske. Po knjigi o dr. Albinu Belarju je bil posnet tudi televizijski film. Prav tako pa velja omeniti, da je Andrej Jože Mihelič napisal tudi scenarij ter uvodni in zaključni tekst za film o legendarnem jeseniškem zdravniku, dr. Tomažu Ažmanu.

Vprašaj goro (2019)

Za svoje delo je prejel Belarjevo (Javni zavod TNP) ter Steletovo priznanje (Slovensko konservatorsko društvo), ki se podeljuje za pomemben prispevek pri ohranjanju in obnovi nepremičninske kulturne dediščine.

Mihelič, J. Velika Mojstrovka: z očetom, Egonom Miheličem. Planinski vestnik, 2010, let. 115, št. 7, str. 24-25.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 18. 3. 2020 | Zadnja sprememba: 14. 2. 2022
Nina Jamar. MIHELIČ, Andrej Jože. (1946-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 30. 11. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/mihelic-andrej-joze/
Prijavi napako