Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MENONI MURŠIČ, Simona

MENONI MURŠIČ Simona
Foto: Svjetlana Kurelac

Foto galerija

Rojena:
31. december 1976, Ptuj
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po končani gimnaziji na Ptuju je študirala umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti (FF) v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala s tematiko ponovne postavitve Minoritske cerkve na Ptuju in leta 2009 doktorirala pri prof. drr. Janezu Höflerju s temo Stensko slikarstvo na Slovenskem Štajerskem v 16. stoletju. Z omenjenim profesorjem je sodelovala tudi pri dokumentaciji srednjeveških fresk za četrto knjigo serije Srednjeveške freske v Sloveniji, Vzhodna Slovenija, ki je izšla leta 2004. Topografski popis spomenikov in umetnostnozgodovinska opredelitev stenskega slikarstva v 16. stoletju na področju slovenske Štajerske (in dela slovenske Koroške) predstavljata osnovo njene doktorske disertacije. Temeljito poznavanje gotske freskantske dediščine slovenskega prostora je postalo tudi temelj njenega nadaljnjega znanstvenega dela.

Po diplomi se je leta 2006 zaposlila kot kustosinja za umetnostno zgodovino v takrat samostojnem Muzeju Ormož. Njen najvidnejši dosežek v muzeju je postavitev razstave Umetnostna dediščina širšega ormoškega območja od 12. do izteka 19. stoletja, ob kateri je uredila istoimenski zbornik razprav (2007), ki prinaša nova spoznanja o posameznih poglavjih umetnostne preteklosti širšega ormoškega območja. V tem obdobju je sodelovala tudi pri postavitvi obsežne razstave in pripravi strokovne publikacije Narodnega muzeja Slovenije Primož Trubar: 1508–1586: ob petstoti obletnici rojstva(2008).Njena osrednja raziskovalna tema je bila razumevanje dosežkov slovenske reformacije v likovni umetnosti, predvsem v stenskem slikarstvu. O novih strokovnih spoznanjih je izvedla številna predavanja, med drugim na mednarodnem znanstvenem humanistčnem simpoziju Obdobja na FF v Ljubljani (2008). V sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je pripravila strokovne sestavke za publikacijo Primož Trubar in njegov čas: vodnik po spomenikih (2009).

Leta 2009 se je zaposlila kot konservatorka v ZVKDS, območni enoti (OE) Maribor, nato za eno leto kot konservatorka za sakralno dediščino Primorske v OE Nova Gorica, od leta 2014 pa je konservatorka za mesto Ptuj s širšo okolico, kjer si prizadeva za ohranitev in revitalizacijo historičnega mestnega jedra in okolice. Zavzema se za večjo prepoznavnost konservatorske stroke, za ponotranjenje dediščine kot kolektivne zavesti in razumevanje dediščine kot naše skupne nezamenljive identitete.

Znanstvene in strokovne članke objavlja v uglednih zgodovinskih revijah (npr. Kronika, Varstvo spomenikov), zbornikih in drugih strokovnih publikacijah. Ob postavljanju razstav (so)ureja razstavne kataloge. V okviru ZVKDS je skupaj s strokovnimi kolegi dala pobudo za ustanovitev Komisije za prezentacijo stenskih slikarij (2016), ki si prizadeva za verodostojnejše restavratorske posege v srednjeveške stenske slikarije in za boljše razumevanje njihovih likovnih vrednot in duhovnih razsežnosti. V okviru komisije sodeluje na strokovnih posvetih in mednarodnih simpozijih, tako s svojimi prispevki kot pri organizaciji.

S. Menoni Muršič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2017 (hrani arhiv KIPP).

Avtor/-ica gesla: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 9. 11. 2017 | Zadnja sprememba: 5. 5. 2020
Patricija Krajnčič. MENONI MURŠIČ, Simona. (1976-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/menoni-mursic-simona/
Prijavi napako