Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MENINA , Boris

Rojen:
17. julij 1905, Vipava
Umrl:
1. marec 1970, Maribor
Variante imen:
MERCINA
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Njegov oče Franc Mercina je bil učitelj v Vipavi. Ukvarjal se je tudi s sadjarstvom in gojil čebele. Veselje do čebelarjenja je prenesel tudi na sina Borisa.
Ko so leta 1918 Italijani zasedli Primorsko, je bil s starši eno leto konfiniran. Od leta 1919 je obiskoval realko v Idriji, a je bil po šestem razredu izključen zaradi prepevanja pesmi: »Trst, Gorica, Reka, svoboda vas čeka …« Čez dve leti je maturiral kot privatist.
Zavedal se je, da bo po služenju vojaškega roka zaradi protifašističnega delovanja deportiran, zato je leta 1926 zbežal v Jugoslavijo. Prav tako se je v Jugoslavijo preselil tudi njegov oče, ki je bil kot zaveden Slovenec odpuščen iz službe.
Kdaj in zakaj je Boris priimek Mercina spremenil v Menina, ni znano. V Zagrebu se je vpisal na veterinarsko fakulteto. Za poklic ga je navdušil takratni veterinar v Vipavi, ki je bil izredno bister in izreden ljubitelj živali. Ker se je moral med študijem preživljati sam, je diplomiral šele leta 1938. Najprej je delal kot veterinar v Gornjem Gradu, potem pa je bil premeščen v Kupreš v zahodni Bosni. Tu je dočakal tudi razpad Jugoslavije. Pred ustaši je zbežal v Srbijo, delal kot okrajni veterinar v Užički Požegi in dočakal Užiško republiko. Po propadu te republike se zaradi bolezni ni mogel pridružiti partizanskim enotam, zato je zbežal v Beograd, od koder je prišel v Požarevac. Po osvoboditvi je opravljal več važnih vodilnih funkcij, kjer je ustanavljal in vodil veterinarsko službo.
Leta 1947 se je iz Beograda preselil v Maribor. Najprej je delal kot bazenski veterinarski inšpektor, po reformi pa je postal okrajni in občinski veterinarski inšpektor občine Maribor. Njegova zasluga je, da je veterinarska služba v mariborskem okolišu uspešna in na visoki ravni. Stanovski tovariši so visoko cenili njegove sposobnosti, zato so mu poverili predsedniško mesto Društva veterinarjev in veterinarskih tehnikov v Mariboru. Poleg tega je bil predsednik Društva za zaščito živali, aktivno pa je sodeloval tudi pri društvu rejcev malih živali in pri čebelarjih.

Veterinarskemu inšpektorju Borisu Menini v spomin. Slovenski čebelar, let. LXXII, 1970, št. 5, str. 158.
Rapoc, I. Iskanje gnezda, 1995, str. 125–127.

Avtor/-ica gesla: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Datum prvega vnosa: 20. 6. 2018 | Zadnja sprememba: 2. 7. 2020
Prijavi napako