Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MEDJA, Jakob

MEDJA Jakob
Foto: Arhiv Jakoba Medje

Foto galerija

Rojen:
24. julij 1928, Nemški Rovt
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Izhaja z Nemškega Rovta v Bohinju. Del mladosti mu je vzela druga svetovna vojna. Po izgnanstvu v Nemčijo in srečni vrnitvi ga je pot pripeljala v tedanjo industrijsko-kovinarsko šolo na Jesenicah. Po treh letih je postal strojni ključavničar. Zaradi pomanjkanja strokovnih kadrov so ga v Železarni Jesenice usmerili na šolanje v Ljubljano na Metalurški oddelek Tehnične srednje šole in kasneje na Rudarsko-metalurško fakulteto Univerze v Ljubljani. Študij je zaključil leta 1957.

V Železarni Jesenice je delal osemindvajset let. Pred služenjem vojaškega roka je delal na vodstvu predelovalnih obratov. Potem je bil dninski asistent v profilnih valjarnah na Javorniku, nadaljeval je kot asistent za kvaliteto in bil nato asistent za kvaliteto v vodstvu valjarn Javornik. Sledilo je pet let dela na raziskovalnem oddelku, kjer se je ukvarjal predvsem s proučevanjem finozrnatih jekel in s tehnologijo valjanja na Bloomingu. Nato je bil imenovan za vodjo Oddelka tehnične kontrole (OTK). To delo je opravljal šestnajst let. Vsa leta je bil član jugoslovanske komisije za standardizacijo jekel. V tistem času so v slovenskih železarnah pripravili veliko novih standardov s področja železarstva.

Poleg službe je sodeloval v različnih družbenopolitičnih in samoupravnih organih. Šestnajst let je bil aktiven v plavalnem klubu Jesenice. V tem času je bilo na Jesenicah uspešno izvedeno Balkansko prvenstvo v plavanju. Predsednik občinske skupščine Jesenice ali kot bi danes rekli župan Jesenic pa je bil od leta 1986 do leta 1990. V tistem času je jugoslovansko gospodarstvo drselo navzdol, nekatere manjše delovne organizacije so začele zahajati v težave. V Železarni Jesenice je prišlo do velikih sprememb. Dograjena je bila Jeklarna 2 (današnji Acroni) in prenehal je delovati še drugi plavž. Ves njegov mandat je potekal v znamenju dveh velikih projektov: izgradnja cestnega predora Karavanke in avtoceste do Vrbe. Omeniti velja še izgradnjo magistralne ceste od bolnišnice do Mlak, izgradnjo vršiške obvoznice, izgradnjo čistilne naprave na Javorniku, nove lužilnice v žičarni, urejanje deponije na Mali Mežaklji, ureditev Čufarjevega trga ter novih prostorov za Radio Triglav in Občinsko knjižnico Jesenice. Pričela se je obnova gimnazije Jesenice. Napredek je bil dosežen tudi na področju trgovine in gostinstva, zgrajen je bil nakupovalni center v Kranjski Gori. Nadaljevalo se je sodelovanje z občinami Tolmin, Trbovlje, Valjevo in Nagold, v sodelovanju z občinami Trbiž, Podklošter in Beljak pa so se nadaljevale aktivnosti za organiziranje zimskih olimpijskih iger treh dežel. Zaživela je tudi delovna skupnost alpskih mest, mest alpskega loka od Francije do Slovenije (vključeni sta bili tudi Ljubljana in Maribor). Po izteku županskega mandata je bil v prvih letih samostojne Slovenije še en mandat član občinske skupščine.

Medja, J. Jeseniški župan od 1986 do 1990. Jeseniški zbornik, 2009, št. 10, str. 110-115.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 7. 10. 2013 | Zadnja sprememba: 2. 3. 2020
Nina Jamar. MEDJA, Jakob. (1928-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 9. 2021) Dostopna na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/medja-jakob/
Prijavi napako