Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MEDEN, Rudi

- foto arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojen:
22. november 1957, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:

Po končanem študiju na ljubljanski Filozofski fakulteti (1981) je kratek čas učil v osnovni in srednji šoli, potem pa se v okviru Društva znanstvenih in tehniških prevajalcev zaposlil kot samostojni prevajalec (večinoma s prevodi in lektoriranjem strokovnih besedil iz slovenščine v angleščino, v društvenem glasilu Mostovi sodeloval tudi kot soavtor strokovnih prispevkov s področja prevajanja slovenskih člankov v angleščino). Nekaj časa je delal v knjigotrštvu (Center Oxford v Ljubljani) in založništvu (sodeloval v več slovaropisnih projektih, najprej kot sodelavec pri sestavi slovaropisnih pravil in geslopisec, pozneje kot redaktor jezikovnega programa v uredništvu Cankarjeve založbe v Ljubljani).

Leta 1990 se je preselil na Gorenjsko (najprej na Koritno pri Bledu, zdaj Selo pri Žirovnici) in se zaposlil kot bibliotekar v Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica. Ob tem je občasno honorarno in prostovoljsko prevajal, sicer pa se posvečal družini in prostovoljstvu na verskem področju.

Zadnja leta se spet intenzivneje posveča prevajalstvu (zdaj pretežno iz angleščine v slovenščino) tako leposlovja (zlasti zgodovinskih romanov) kot strokovne literature (zlasti s področja logoterapevtike).

M. Bizjak, E. Škulj: Pipe Organs in Slovenia, 1985 (prevajalec)
W. Lippert, T. Wraber: Alpine Plants of the Slovene Alps, 1991 (prevajalec)
J. Steinbeck: Kratko kraljevanje Pipina Četrtega, 2013 (prevajalec)
H. Fast: Moji preslavni bratje Makabejci, 2015 (prevajalec)
T. Keneally: Schindlerjev seznam, 2016 (prevajalec)
V. Frankl: Človekovo iskanje najvišjega smisla, 2020 (prevajalec)
R. Leslie: Jezus in logoterapija, 2021 (prevajalec)

Meden, R. Predstavitev dz avtorjev. (tipkopis), 2021

Avtor/-ica gesla: Damjan Mulej, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica
Datum prvega vnosa: 4. 10. 2021 | Zadnja sprememba: 4. 10. 2021
Damjan Mulej. MEDEN, Rudi. (1957-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 10. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/meden-rudi/
Prijavi napako