Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MARUŠIČ, Andrej

MARUŠIČ Andrej
Foto: avtor neznan, Vir: A. M., življenje in delo

Foto galerija

Rojen:
4. maj 1965, Koper
Umrl:
1. junij 2008
Poklici in dejavnosti:
Leksikon:

Andrej Marušič je bil najmlajši od treh sinov očeta Milana, dolgoletnega ravnatelja Gimnazije Koper in matere Almire, učiteljice. Andrejev najstarejši brat dr. Dragan Marušič (r. 1953), matematik, je eden od ustanoviteljev in tudi rektor Univerze na Primorskem, brat dr. Dorian Marušič (r. 1957), zdravnik in matematik, je bil med drugim Minister za zdravje v Vladi RS (7. april 2010 – 10. februar 2012).

V zakonu s soprogo Katjo, profesorico razrednega pouka, sta se jima rodila dva otroka: sin Maj in hči Kara.

Univerzitetna izobraževanja, stokovni in specialistični izpiti
Leta 1985 je, po zaključeni maturi na Gimnaziji Koper, vpisal študij medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Tri leta kasneje je vpisal še vzporedni študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1991 je pridobil naziv doktor medicine, leto kasneje še nazivuniverzitetni diplomirani psiholog. Študij medicine je nadaljeval na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je izpodročja kardiologije magistriral leta 1993. Iz psihiatrije je specializiral na Oddelku za psihiatrijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (1995) in na The Bethlem & Maudsley NHS Trust v Londonu (1999). Leta 1997 je opravil podoktorski študij na Johns Hopkins Hospital v Baltimoru, (ZDA), leto kasneje je pridobil certifikat trajne registracije za zdravnika na General Medical Council (Vellika Britanija) in uspešno opravil specialistični izpit MRCPsych v Veliki Britaniji. Takoj za tem (1999) je vpisal subspecializacijo iz splošne psihiatrije na The South London and Maudsley NHS Trust v Londonu in jo s certifikatom, pridobljenim v letu 2003, tudi uspešno zaključil. Iz psihiatrije je doktoriral na Inštitutu za psihiatrijo King’s College v Londonu leta1997 (nostrificiran v Sloveniji: doktor znanosti).

Zaposlitve, akademsko in klinično delo
Od aprila 2002 do aprila 2006 je bil direktor Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Od septembra 2000 je delal kot psihiater v samoplačniški ambulanti v specialističnih ambulantah Cardial, od januarja 2006 je delal v psihogeriatrični ambulanti v domu za ostarele Fužine v Ljubljani, od julija 2006 pa je opravljal tudi psihatrično specialistično dejavnost v zdravstvenem zavodu Celjenje. Bil je predstojnik Oddelka za raziskovanje zdravja na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede (PINT) Univerze na Primorskem, član razširjenega strokovnega kolegija za psihiatrijo in nacionalni koordinator za duševno zdravje pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Na Visoki šoli za zdravstvo Univerze v Ljubljani je bil nosilec predmeta psihiatrija in duševno zdravje, na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani pa je imel dodiplomska in podiplomska predavanja s področja javnega duševnega zdravja. Pogosto je predaval na priznanih tujih univerzah, med drugim v Veliki Britaniji in ZDA.

Bil je tudi recenzent in/ali v uredniških odborih pri več kot 20-ih mednarodnih znanstvenih revijah, predsedujoči ‘Task Force on Genetic aspects of suicide ideation and behaviour’ pri International Association of Suicide Prevention (IASP) terustanovitelj in organizator dvoletnih mednarodnih srečanj ‘Samomor na stičišču genov in okolja’.

Prof. dr. Andrej Marušič je z inovativnim strokovnim delom vseskozi premikal toge meje slovenske psihiatrije. Po hudi bolezni je umrl v komaj 43. letu starosti. V poklon in spomin na njegovo veliko delo so Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) leta 2011 preimenovali v inštitut »ANDREJ MARUŠIČ«.

Monografije

  • Mental health promotion and mental disorder prevention across European Member States: a collection of country stories, 2006 (soavtor)
  • Prevention and treatment of suicidal behaviour: From science to practice, 2005 (soavtor)
  • Mental health in Europe – new challenges, new opportunities, 2004 (soavtor)
  • Slovenci s samomorom ali brez: monografija. [Slovenes with or without suicide], 2003
  • How to reduce suicide in Slovenia? Proposal for a national programme for suicide prevention in Slovenia. National and international perspectives, 1995 (soavtor)

Dr. Andrej Marušič je tudi avtor številnih prispevkov v priznanih tujih in domačih znanstvenih revijah. Od slednjih sta najbolj citirana:

  • Mann JJ, Apter A, Bertolote J, et al, Marušič A et al. Suicide prevention strategies. A systematic review. JAMA 2005; 294: 2064-74
  • Marušič A, Gudjonsson G, Eysenck HJ, Starc R. Biological and psychosocial risk factors in ischaemic heart disease: Empirical findings and a biopsychosocial model. Personality and Individual Differences 1999; 26: 285-304. (glavno delo iz doktorata)

Fakultetna Prešernova nagrada Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (1991)
Univerzitetna Prešernova nagrada Univerze v Ljubljani (1992)
The Eli Lilly Travelling Fellowship Prize (£ 7.750), Royal College of Psychiatrists, London

Življenjepis Dr. Andrej Marušič. Pridobljeno 17.03.2013 s spletne strani: https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CEIQFjAD&url=http%3A%
2F%2Fwww.primorska.info%2Fdocs%2F48465989_001_cvandrej.doc&ei=UixGUZ-JBMSstAaHxoCgCg&usg=AFQjCNGhNkiRiPsMW3zfAbVVEwTK5F9ZFw&sig2=8srhs
JYTi9Y6_YIXqMo8SQ

Avtor/-ica gesla: Luana Malec, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 9. 4. 2013 | Zadnja sprememba: 28. 7. 2020
Luana Malec. MARUŠIČ, Andrej. (1965-2008). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 21. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/marusic-andrej/
Prijavi napako