Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MARČIČ, Viktor

MARČIČ Viktor
MARĆIČ Viktor - Foto: Gornjesavski muzej Jesenice

Foto galerija

Rojen:
9. junij 1889, Ribnica
Umrl:
24. december 1967, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Oče Franc Marčič je bil iz Rač pri Mariboru, mati Angela pa iz Ribnice na Dolenjskem. Mati je rodila petnajst otrok, odraslo je enajst bratov in ena sestra. Viktor je bil zadnji. Medicino je študiral v Pragi, študij pa je zaključil na Dunaju in sicer z odliko. Dr. Viktor Marčič je na Jesenicah živel in delal od leta 1927 do svoje nenadne smrti leta 1967. Po enoletnem službovanju v Ljubljani je namreč prišel na Jesenice in postal zdravnik pri takratni Bratovski skladnici. Bratovska skladnica je lastnikom železarskih obratov narekovala ustanavljanje zavarovanj, ki bi delavcem omogočala pomoč v primeru obolenj in nezgod. V letih 1895 in 1896 je Bratovska skladnica zgradila bolnišnico za svoje člane. Kasneje je bila v njej urejena Obratna ambulanta železarne Jesenice. Danes Obratna ambulanta železarne Jesenice deluje kot dispanzer za medicino dela v Zdravstvenem domu Jesenice.

Zaradi dejavnosti in sodelovanja v NOB je bil dr. Marčič okupatorjem trn v peti. Ob mobilizaciji pred začetkom vojne je bil z dr. Višnarjem mobiliziran, a sta se kmalu vrnila na Jesenice. V obdobju od junija do avgusta 1941 se je pospešeno širil tudi vpliv Osvobodilne fronte. Do takrat so delali le v trojkah in petorkah ter zbirali denar, hrano, obleke in zdravila. Nemci bi ga, če ne bi zdravstvenih uslug nudil tudi njim in njihovim družinam, zaradi njegovega delovanja ustrelili. Del leta 1941 je preživel v Ljubljani. Tam je bilo takrat več jeseniških prvoborcev. V drugi polovici decembra se je zaradi grožnje, da mu bodo zaplenili hišo, vrnil na Jesenice. Po vrnitvi iz Ljubljane se je dr. Marčič spet povezal s partizanskimi skupinami. Tik pred koncem druge svetovne vojne je odšel v partizane, sicer pa je bil član Osvobodilne fronte.

Znano je tudi, da je občina med vojnama sklepala pogodbe s posameznimi zdravniki, ki so v svojih hišah izvajali ambulantno zdravljenje in dežurno službo. Med obema vojnama so pogodbe z občino imeli Frančišek Kogoj, Viktor Marčič, Bartol Keržan, Avgust Tancar, zdravniki  bratovske skladnice ter zobozdravnik Jožef Ludvig. Leta 1965 je na Jesenicah svoja vrata odprl nov Zdravstveni dom. V njem je delalo pet splošnih ambulant. Zaposleni so bili lahko le zdravniki, ki so končali medicinsko fakulteto in dvoletno pripravniško dobo. Po pripravniški dobi so imeli možnost specializacije iz družinske medicine ali medicine dela. V eni izmed splošnih ambulant je delal tudi dr. Marčič. Največ se je ukvarjal s področjem interne medicine.

Za dolgoletno delo je bil odlikovan z Ordenom zasluge za narod III. stopnje in Ordenom dela II. stopnje.

Mugerli, M. Zgodovina zdravstva na Jesenicah. Jesenice: Gornjesavski muzej Jesenice, 2013.
Umrl je dr. Viktor Marčič. Železar, 1967, št. 52, str. 14.
Vidic, J. Zvesti Hipokratovi zaprisegi. Jeseniški zbornik, 1985, št. 5, str. 317-357.
ZBORNIK ob 70-letnici Splošne bolnišnice Jesenice. (2018). Jesenice: Splošna bolnišnica Jesenice.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 4. 8. 2022 | Zadnja sprememba: 9. 8. 2022
Nina Jamar. MARČIČ, Viktor. (1889-1967). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 7. 6. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/marcic-viktor/
Prijavi napako